BACK TO
TOP
Διεθνή

Διαδήλωση αγροτών στις Βρυξέλλες για την πτώση των τιμών, επιστροφή με 1 δισ. ενισχύσεις

Αγρότες διαδηλωτές από την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας την Τρίτη 23 Μαΐου για να διαμαρτυρηθούν για τη δεινή κατάστασή τους που προκλήθηκε από την εισροή ουκρανικών προϊόντων, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

thumbnail_image001

154
0

Η παρουσία τους στις Βρυξέλλες αποδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Janusz Wojciechowski και να του παρουσιάσουν συγκεκριμένα αιτήματα, σε μια ημέρα κατά την οποία όμως η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στην Πολωνία για την κατανομή ενισχύσεων κοντά στο 1 δισ. ευρώ στους αγρότες της. 

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών επηρεάζουν τα μέσα διαβίωσής τους και ζήτησαν από την ΕΕ να λάβει μακροπρόθεσμα, αποφασιστικά μέτρα για το θέμα, το οποίο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, ανέφερε το euronews.com.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Ουκρανούς ομολόγους τους επειδή οι Ουκρανοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους αυστηρούς πράσινους κανόνες και τις οδηγίες της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με το euronews.com.

Ο Wiktor Szmulewicz, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Γεωργικών Επιμελητηρίων της Πολωνίας (KRIR), μιας οργάνωσης που συγκεντρώνει ομάδες αγροτών, είπε στους δημοσιογράφους ότι «η ευρωπαϊκή γεωργία, και ειδικότερα η πολωνική γεωργία, βασίζεται σε οικογενειακές φάρμες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP. .

«Δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν ανταγωνισμό με ουκρανικά οικονομικά μεγαθήρια», φέρεται να είπε.

Ο Łukasz Pergoł, ένας αγρότης από τη βόρεια Πολωνία, είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Πολωνικό Ραδιόφωνο ότι οι διαδηλωτές απαιτούσαν περισσότερη και ταχύτερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, εκτός από την απαγόρευση σε όλη την ΕΕ στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων όπως πουλερικά και αυγά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε ένα πολωνικό σχέδιο για την προσφορά κρατικής βοήθειας ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε αγρότες που επλήγησαν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία