BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με πιστοληπτική υποβάθμιση από την Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Rating ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έθεσε την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση "AAA" των ΗΠΑ σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative), εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

fitch22_4

104
0

Η απόφαση αυτή του οίκου σημαίνει ότι μια υποβάθμιση είναι πιθανή το προσεχές διάστημα.

Η απόφαση αυτή "αντανακλά την αυξημένη κομματικοποίηση που εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνία για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους παρά την ημερομηνία Χ που πλησιάζει γρήγορα (όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εξαντλήσει τις ταμειακές του θέσεις και την ικανότητά του να λαμβάνει έκτακτα μέτρα χωρίς να δημιουργήσει νέο χρέος )".

Η Fitch πάντως συνεχίζει να αναμένει ότι θα επέλθει μια συμφωνία για το χρέος πριν από την ημερομηνία Χ [όταν το αμερικανικό δημόσιο δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του]. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι "οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί" να χαθεί η κρίσιμη ημερομηνία και κατά συνέπεια ότι η κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να χάνει πληρωμές για ορισμένες από τις υποχρεώσεις της.

"Η αντιπαράθεση στο ανώτατο όριο του χρέους, η αποτυχία των αμερικανικών αρχών να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και το αυξανόμενο βάρος του χρέους, σηματοδοτούν καθοδικούς κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ", προειδοποιεί ο οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι έχουν εντείνει τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης μιας άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι από την 1η Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να βρεθεί σε θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έφτασαν το όριο χρέους των 31,4 τρισ. δολ. στις 19 Ιανουαρίου του 2023 και το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει την υπέρβαση του ανώτατου ορίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να εξαντληθούν ήδη από την 1η Ιουνίου 2023.

Η Fitch σημειώνει ότι το ταμειακό υπόλοιπο του υπουργείου έφτασε τα 76,5 δισ. δολ. στις 23 Μαΐου, ενώ σημαντικές πληρωμές θα πρέπει να γίνουν στις 1-2 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία Χ θα μπορούσε να φτάσει - όπως προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών - πριν επιτευχθεί κάποια συμφωνία ή οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή στη Βουλή και τη Γερουσία. 

Αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους έως την κρίσιμη ημερομηνία θα αποτελούσε ένα αρνητικό σήμα από την ευρύτερη διακυβέρνηση και την προθυμία των ΗΠΑ να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως, κάτι που είναι απίθανο να συνάδει με αξιολόγηση "AAA", αναφέρει η Fitch. 

Η ιεράρχηση των δανειακών υποχρεώσεων έναντι άλλων ληξιπρόθεσμων πληρωμών μετά την ημερομηνία Χ θα οδηγούσε να αποφευχθεί μια αθέτηση υποχρεώσεων. Ομοίως, αποφυγή της αθέτησης με μη συμβατικά μέσα, όπως η κοπή ενός κέρματος αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή η επίκληση της 14ης τροποποίησης είναι απίθανο να συνάδει με την αξιολόγηση "ΑΑΑ", ενώ ενδεχομένως να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις. 
 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία