BACK TO
TOP
Διεθνή

Διπλή συμφωνία για ουκρανικά σιτάρια, δυσαρέσκεια σε κάμπους

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα µελλοντικά βιβλία ιστορίας θα µπορούσε να αποτελεί ο τρόπος µε τον οποίο 30 εκατ. τόνοι σιτηρών, ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, έγιναν σηµαία των Βρυξελλών στη µάχη κατά του πληθωρισµού τροφίµων, ισοπέδωσαν κάθε επίφαση «ενιαίου» ως προς την ενιαία αγορά και έφεραν ένα διπλωµατικό αδιέξοδο τα κράτη µέλη.

47_48

Πέτρος Γκόγκος

3619
0

Αυτοί που είδαν τα συµφέροντά τους να συνθλίβονται ανάµεσα στους βράχους της περίπλοκης διπλωµατίας της Κοµισιόν και του υπόγειου λόµπινγκ πολυεθνικών του εµπορίου σιτηρών, ήταν οι Ευρωπαίοι αγρότες, µε τις κυβερνήσεις πλέον, µερικές εβδοµάδες πριν την έναρξη του αλωνισµού να διαπιστώνουν πως η κατάσταση θα µπορούσε να µεταφραστεί σε επικίνδυνες πολιτικές περιπέτειες στο εσωτερικό τους.

Αυτό δικαιολογεί ίσως και την «γραµµένη σε έντονο ύφος επιστολή» που φέρεται να έχει φτάσει στις Βρυξέλλες, την οποία συνυπογράφουν 12 κράτη µέλη και ψέγει την ηγεσία της Κοµισιόν για τον τρόπο µε τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση του εµπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά το οποίο επέβαλαν πέντε κράτη µέλη, στα ανατολικά σύνορα του µπλοκ.

Είναι άξιο αναφοράς το πώς η σύνθετη γραφειοκρατική µηχανή των Βρυξελλών κατάφερε µέσα σε λιγότερο από δύο εβδοµάδες να εγκρίνει 100 εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήµατος και παράλληλα να ορίσει δύο ταχύτητες ως προς το ελεύθερο εµπόριο µεταξύ των κρατών µελών. Αυτό ζητούν να µάθουν και οι υπουργοί Γεωργίας από τη Γαλλία, τη Γερµανία, τις Την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, το Λουξεµβούργο, την Εσθονία, τη ∆ανία, τη Σλοβενία αλλά και την Ελλάδα.

 

Κανόνες και λειτουργία

Αν και η κριτική εστιάζει επικεντρώνονται στο πώς η συµφωνία σχετίζεται µε τους «κανόνες και τη λειτουργία» της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και τις υποχρεώσεις της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας και της συµφωνίας σύνδεσης του Κιέβου µε το µπλοκ, φαίνεται πως το αγκάθι συνδέεται γενικά µε τη δυσφορία που αναπτύσσεται στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Για αυτό και στη συνέχεια διατυπώνεται στην επιστολή αίτηµα κατεπήγουσας διευκρίνησης του πώς και γιατί χορηγήθηκαν τα 100 εκατοµµύρια ευρώ στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Βουλγαρία και την Ρουµανία.

«Όπως σε όλες τις εκφάνσεις της υποστήριξής µας, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουµε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωµένη και ότι οι διαφορές µας δεν γίνονται διαπραγµατευτικό χαρτί στα χέρια της Ρωσίας, ειδικά σε αυτό το συγκεκριµένο θέµα», αναφέρουν οι υπουργοί στην επιστολή.

Στο µεταξύ, προς παράταση 60 ηµερών οδεύει η συµφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από την αποκλεισµένη από το ρωσικό ναυτικό Μαύρη Θάλασσα, σύµφωνα µε διαρροές που προέρχονται από ρωσικά ΜΜΕ. Η συµφωνία που είχε επιτευχθεί αρχικά τον περασµένο Ιούλιο µε τη µεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκιάς επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει πάνω από 30 εκατ. τόνους σιτηρών µεσούντος του πολέµου, επρόκειτο να λήξει στις 18 Μαΐου.

«Η συµφωνία, νοµίζω, θα παραταθεί για 60 ηµέρες, αλλά µπορεί να είναι η τελευταία φορά που συµφωνεί σε αυτό η Ρωσία», δήλωσε πηγή που έχει γνώση των διαπραγµατεύσεων στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία