BACK TO
TOP
Διεθνή

Συμβούλιο Γεωργίας ΕΕ στις 30 Μαΐου στην σκιά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών

∆εν λέει να σβήσει η φωτιά που άναψε στην Ευρώπη µε αφορµή την υπόθεση των ουκρανικών σιτηρών, καθώς οι Βρυξέλλες δέχονται πίεση από όλες τις κατευθύνσεις, αφού από την µια αγροτικές διαδηλώσεις διεκδικούν ακύρωση της φρεσκοϋπογεγραµµένης συµφωνίας, από την άλλη τα κράτη µέλη ζητούν εξηγήσεις γύρω από το σκεπτικό των κατακερµατισµένων ενισχύσεων ενόψει και του συµβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 30 Μαΐου.

906641d2-6a30-4de5-ac03-cb1c7de5c623

105
0

Όσο µεγαλώνει το αίσθηµα δυσαρέσκειας από αµφότερες τις πλευρές και µε τη στιγµή του αλωνισµού να πλησιάζει, σε µια εµπορική συνθήκη που προϊδεάζει για αρνητικό οικονοµικό αποτέλεσµα από τις καλλιέργειες που έχουν µπλεχτεί στις διπλωµατικές ασκήσεις, τόσο φαίνεται πως η Κοµισιόν θα προβεί σε υπαναχωρήσεις, τουλάχιστον στο πεδίο που αφορά τις ενισχύσεις αγροτών.

Ήδη, την περασµένη Τρίτη 23 Μαΐου, µε αγρότες από την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λιθουανία, τη Ρουµανία και τη Σλοβακία συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας για να διαµαρτυρηθούν για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται που προκλήθηκε από την εισροή ουκρανικών προϊόντων στις αγορές τους, µε πρόφαση την επαν-εξαγωγή τους σε Τρίτες Χώρες, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα και µεγάλες εταιρείες σιτηρών από την Ουγγαρία, οι οποίες, σύµφωνα µε σχετικά δηµοσιεύµατα, αξιοποίησαν στο έπακρο την προσφορά αυτή, έπειτα από µια εξαιρετικά µικρή σοδειά καλαµποκιού στην χώρα.

Στο µεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε την ίδια ηµέρα ότι ενέκρινε ένα πολωνικό σχέδιο δράσης για την προσφορά κρατικής βοήθειας ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ σε αγρότες που επλήγησαν από τον πόλεµο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, µέσα από ένα νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, «Ταµείο Προσωρινών Κρίσεων και Μετάβασης» το οποίο ενεργοποιήθηκε τον περασµένο Μάρτιο.

Η παρουσία των αγροτών στις Βρυξέλλες αποδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων σε µια προσπάθεια να προσεγγίσουν τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι και να του παρουσιάσουν συγκεκριµένα αιτήµατα, σε µια ηµέρα κατά την οποία όµως η Κοµισιόν έδωσε το πράσινο φως στην Πολωνία για την κατανοµή ενισχύσεων κοντά στο 1 δισ. ευρώ στους αγρότες της.

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών επηρεάζουν άµεσα την κερδοφορία τους και κατ’ επέκταση τη διαβίωσή τους και ζήτησαν από την ΕΕ να λάβει άµεσα, αποφασιστικά µέτρα για το θέµα, το οποίο προκαλεί εντάσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών αυτών. Οι διαµαρτυρόµενοι αγρότες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι δεν µπορούν να ανταγωνιστούν τους Ουκρανούς οµολόγους τους επειδή οι Ουκρανοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων δεν λειτουργούν σύµφωνα µε τους αυστηρούς πράσινους κανόνες και τις οδηγίες της ΕΕ για τα φυτοφάρµακα.

Ο Βίκτορ Σµούλεβιτς, επικεφαλής του Εθνικού Συµβουλίου Γεωργικών Επιµελητηρίων της Πολωνίας (KRIR), µιας οργάνωσης που λειτουργεί ως εκπρόσωπος των αγροτών και των αγροτικών ενώσεων, είπε στους δηµοσιογράφους ότι «η ευρωπαϊκή γεωργία, και ειδικότερα η πολωνική γεωργία, βασίζεται σε οικογενειακές εκµεταλλεύσεις». «∆εν θα µπορούσαµε να σταθούµε απέναντι στον ανταγωνισµό ουκρανικών οικονοµικών µεγαθήριων», φέρεται να συνέχισε. Ο Łukasz Pergoł, ένας αγρότης από τη βόρεια Πολωνία, είπε στον δηµόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθµό Πολωνικό Ραδιόφωνο ότι οι διαδηλωτές απαιτούσαν περισσότερη και ταχύτερη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, εκτός από την απαγόρευση σε όλη την ΕΕ στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων όπως πουλερικά και αυγά.

 

Τιµές σιτηρών και ξηρασία

στη Νότια Ευρώπη

συζητούν οι υπουργοί

γεωργίας της ΕΕ 30 Μαΐου

 

 

Για τις 30 Μαΐου είναι προγραµµατισµένη η επόµενη συνάντηση των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, µε την ατζέντα να τοποθετεί υψηλά την κατάσταση των αγορών αγροτικών εµπορευµάτων, που επηρεάζονται από την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθούν και λύσεις για την υπόθεση ξηρασίας στην Ιβηρική. Με βάση πληροφορίες της Επιτροπής και των κρατών µελών, το Συµβούλιο θα προβεί σε απολογισµό
της κατάστασης της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ, µε ιδιαίτερη έµφαση στις επιπτώσεις του πολέµου στην Ουκρανία. Τονίζεται ότι 13 κράτη µέλη (και η Ελλάδα), έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την Κοµισιόν, σχετικά µε το σκεπτικό ενίσχυσης αγροτών µόνο σε χώρες Ανατολικής Ευρώπης. Οι Πορτογάλοι σχετικά µε τον αντίκτυπο των ξηρασιών στη νότια Ευρώπη
θα ζητήσουν από την Επιτροπή να συµφωνήσει
µε τη χρήση των εργαλείων της ΚΑΠ για
την αντιµετώπιση της κατάστασης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία