BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι επενδυτές αποσύρουν σημαντικά κεφάλαια από την Κίνα τελευταία

Οι πωλήσεις κινεζικών μετοχών από ξένους επενδυτές κέρδισαν κάποια δυναμική τον Μάιο, καθώς η εγχώρια ζήτηση και οι προσδοκίες για ασθενή εταιρικά κέρδη οδήγησαν σε απότομες πτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ.

Bank-of-china

93
0

Τα στοιχεία της Refinitiv δείχνουν ότι ξένοι πούλησαν μετοχές της ηπειρωτικής χώρας αξίας 1,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα μέσω της Stock Connect, μιας βασικής διασυνοριακής σύνδεσης μεταξύ των χρηματιστηρίων της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ, μετά την πώληση ύψους 659 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο.

Η πώληση σηματοδοτεί μια αργή αντιστροφή της βαριάς επένδυσής τους, συνολικού ύψους 20,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, όταν η Κίνα άνοιξε ξανά την οικονομία της μετά από τρία χρόνια περιορισμών για τον COVID, πυροδοτώντας ένα κύμα ανοδικών προσδοκιών για ανάπτυξη. Τέτοιες ελπίδες διαψεύστηκαν καθώς η εγχώρια και η ζήτηση στο εξωτερικό μειώθηκε και η ανάκαμψη αποδείχθηκε άνιση. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας μειώθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Παρά τις εκροές τον Φεβρουάριο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι καθαρές αγορές μετοχών της ηπειρωτικής χώρας από ξένους εξακολουθούσαν να διαμορφώνονται στα 25,05 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με καθαρές αγορές αξίας περίπου 6,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το 2022. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα του δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Αν και μια έρευνα του ιδιωτικού τομέα, ο δείκτης PMI παραγωγής Caixin/S&P Global που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας κινήθηκε απροσδόκητα σε ανάπτυξη τον Μάιο από πτώση.

Τον Απρίλιο, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν απότομα, οι τιμές των εργοστασίων μειώθηκαν, οι επενδύσεις σε ακίνητα κατρακύλησαν, τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν και η παραγωγή εργοστασίων και οι λιανικές πωλήσεις και οι δύο έχασαν τις προβλέψεις.

Τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές μείωσαν τις μελλοντικές τους προβλέψεις για τα κέρδη 12 μηνών για τις εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Κίνας κατά πάνω από 0,7%, με τους τομείς εξόρυξης και ακινήτων να έχουν περικοπές άνω του 3%. "Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρηματικών επενδυτών δεν ανακάμπτει τόσο γρήγορα όσο ήλπιζε η αγορά", δήλωσε η Pruksa Iamthongthong, ανώτερη διευθύντρια επενδύσεων των ασιατικών μετοχών στην Αbrdn. "Πιστεύουμε ότι η οικονομία θα πάρει χρόνο για να ανακάμψει και θα δούμε μια περίοδο αποστροφής κινδύνου βραχυπρόθεσμα ως απάντηση στους κινδύνους σχετικά με την επιβράδυνση της δραστηριότητας σε ένα πλαίσιο πιθανής παγκόσμιας ύφεσης".

Σύμφωνα με τη Morningstar, αμερικανικά κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ έχουν εκροή 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου, μετά από εισροή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο. Το Allianz All China Equity WT (GBP) σημείωσε εκροή 137,6 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαΐου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018, ενώ το iShares Core MSCI China ETF (HKD) κατέγραψε πωλήσεις 103,72 εκατ. δολάρια, όπως δείχνει η Refinitiv.

Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite σημείωσε πτώση 3,6% τον Μάιο και σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλειά του σε επτά μήνες, σε σύγκριση με την πτώση του MSCI Asia Pacific κατά 1,2%.

Οι εκροές από κινεζικές μετοχές ήρθαν επίσης καθώς οι επενδυτές απέφευγαν την έκθεση σε κίνδυνο καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο Vikas Pershad, διαχειριστής χαρτοφυλακίου επενδύσεων για Asian Equities στην M&G Investments, είπε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου για τις κινεζικές αγορές έχει αυξηθεί λόγω του αυξημένου ρυθμιστικού ελέγχου διαφόρων τομέων στην Κίνα και οι επενδυτές θα χρειάζονταν μεγαλύτερες αποδόσεις για να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια σε αυτήν την αγορά. "Οι ξένοι φαίνεται να έχουν πουλήσει λόγω των ακαταμάχητων βραχυπρόθεσμων οικονομικών στοιχείων και, ίσως, λόγω των ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε επενδυτές με ευρύτερη (πανασιατική ή παγκόσμια) εντολή", είπε ο Pershad. "Υποθέτουμε ότι άλλοι επενδυτές έχουν ανακατανείμει κάποιο κεφάλαιο από την Κίνα σε αυτές τις αγορές (και άλλες) φέτος".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία