Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι μισές πόλεις της Κίνας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους

Η οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας περιορίζει τη δημοσιονομική στήριξη για την ανάκαμψη της οικονομίας, με τις μισές πόλεις να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των πληρωμών τόκων για το χρέος τους πέρυσι.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-06-02_113326

41
0

Αυτό σύμφωνα με μια έκθεση ερευνητών της Rhodium Group, οι οποίοι εξέτασαν ετήσιες εκθέσεις από 205 κινεζικές πόλεις και σχεδόν 3.000 τρόπους χρηματοδότησης της τοπικής κυβέρνησης από κρατικές εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις σε υποδομές. 

Οι μισές πόλεις αντιμετώπισαν κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πάνω από το 10% του συνολικού τους εισοδήματος, ένα όριο που οι ερευνητές θεωρούν ότι υποδηλώνει δυσκολία διαχείρισης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό είναι πάνω από ένα τρίτο υψηλότερα από το 2021.

Η αύξηση του φόρτου εξυπηρέτησης του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με το εισόδημα οφείλεται στους εκτεταμένους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και την πτώση των ακινήτων πέρυσι, η οποία μείωσε τα έσοδα από φόρους και πωλήσεις γης, σύμφωνα με τη Rhodium. Δύο πόλεις - η Λανζού στη δυτική Κίνα και η Γκουιλίν στη νότια Κίνα - αντιμετώπισαν κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μεγαλύτερο από το συνολικό τους εισόδημα πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη για φέτος προσεγγίζοντας τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για περίπου 5%, αφού πρόσφατα στοιχεία έδειξαν διολίσθηση της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί, ενώ οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει. Τα επίσημα στοιχεία αυτή την εβδομάδα σηματοδοτούν περαιτέρω αδυναμία στη μεταποίηση, μεγάλο μέρος της οποίας τροφοδοτεί τον κατασκευαστικό τομέα.

Τα χρηματοδοτικά μέσα τοπικής αυτοδιοίκησης ή LGFV, ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος κορυφαίος κίνδυνος σε μια έρευνα του Μαΐου σε 53 οικονομολόγους, διαχειριστές χρημάτων και στρατηγικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από την Ασία που διεξήχθη από το Bloomberg. Οι φόβοι των επενδυτών έχουν αυξηθεί φέτος ότι ένα LGFV μπορεί να αθετήσει την πληρωμή ενός ομολόγου που εκδόθηκε δημόσια, αποσταθεροποιώντας δυνητικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας. 

Ένα LGFV στη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίνγκ πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη πληρωμή ομολόγων την τελευταία στιγμή τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας τους φόβους για τον πιστωτικό κίνδυνο. Στην ανάλυση της Rhodium, το Kούνμινγκ αντιμετώπισε το τέταρτο υψηλότερο βάρος εξυπηρέτησης χρέους από οποιαδήποτε κινεζική πόλη το 2022.

Η λίστα της Rhodium με τις 10 κορυφαίες πόλεις με βάση το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους

Η έκθεση της Rhodium διαπίστωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος δανεισμού στα LGFV μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο 5,36% το 2022, αλλά παραμένει υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο εταιρικού δανεισμού του 4,12%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα LGFV τείνουν να δανείζονται περισσότερο από τις λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες.

Το Πεκίνο χρειάζεται επειγόντως να αναδιαρθρώσει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να ανακτήσει την ικανότητα να εφαρμόσει ουσιαστικά δημοσιονομικά κίνητρα, είπε η Rhodium. Ένα σχέδιο επ' αυτού μπορεί να έρθει στο Εθνικό Συνέδριο Οικονομικής Εργασίας της Κίνας, το οποίο ίσως να διεξαχθεί το καλοκαίρι, ανέφερε.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία