BACK TO
TOP
Διεθνή

Κατρακυλά σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα

Συνεχίζει την πτωτική πορεία της η τουρκική λίρα, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείχνει σημάδια ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια στήριξης της ισοτιμίας με το δολάριο μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2023-06-07_105648

146
0

Η λίρα έφτασε να υποχωρεί  κατά 7,1% στο ιστορικό χαμηλό των 23,1616 λιρών ανά δολάριο, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης.

Ο διορισμός από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρώην στελέχους της Merrill Lynch, Μεχμέτ Σιμσέκ, ως νέου υπουργού Οικονομικών, της χώρας, έχει εντείνει τις προσδοκίες για μια επιστροφή σε πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και μειωμένη κρατική παρέμβαση στις αγορές. Μετά τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 28 Μαΐου, η λίρα έχει απωλέσει άνω του 10% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε εξάλλου την πρόβλεψή της για το ζευγάρι δολαρίου-τουρκικής λίρας, επικαλούμενη την ισχυρή πίεση στο τουρκικό νόμισμα. Η τράπεζα βλέπει πλέον τη λίρα να υποχωρεί στις 28 λίρες ανά δολάριο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22 λίρες, σύμφωνα με έκθεσή της στις 3 Ιουνίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία