Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Με μηνύσεις απειλεί η Ουκρανία για απαγορεύσεις στα γεωργικά της προϊόντα

Η Ουκρανία σχεδιάζει να μηνύσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για απαγορεύσεις στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εμπορίου της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στο Politico.

001ec7a8-1440

20
0

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο επέτρεψαν στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων, ενώ επέτρεψαν τη διαμετακόμιση τέτοιων φορτίων για εξαγωγή αλλού.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Παρασκευή, αφού η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευσή της στις εισαγωγές στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία δηλώνουν ότι ενεργούν προς το συμφέρον των οικονομιών τους και ότι οι κινήσεις τους αποσκοπούν στην προστασία των αγροτών τους από την πληθώρα προϊόντων.

«Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι νομικά εσφαλμένες. Και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε τις νομικές διαδικασίες αύριο", ανέφερε ο κ. Κάτσκα σύμφωνα με το Politico.

Ο κ. Κάτσκα είπε στο Politico ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να επιβάλει αμοιβαία μέτρα στην Πολωνία εάν η Βαρσοβία δεν εγκαταλείψει τα πρόσθετα μέτρα της.

«Θα αναγκαστούμε να ανταποδώσουμε τα πρόσθετα προϊόντα και θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία», ανέφερε το Politico. Η Ουκρανία είχε ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να ζητήσει διεθνή διαιτησία για τους περιορισμούς.

Η ΕΕ επέτρεψε την απαγόρευσή της να λήξει την Παρασκευή, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες.

Ο κ. Κάτσκα είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη «να αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εξαγωγές από την Ουκρανία δεν δημιουργούν τσουνάμι σε γειτονικές χώρες» και θα επιβάλει ένα σύστημα αδειών εξαγωγής σιτηρών σε «πραγματικό χρόνο».

 Σύνεση συνιστά η Ε.Ε

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Κυριακή την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να είναι εποικοδομητικές, αφότου ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις στα ουκρανικά σιτηρά, μετά την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να αφήσει το περιοριστικό της μέτρο να σταματήσει.  Για το θέμα, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται συνάντηση για το με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε τις ανακοινώσεις ορισμένων κρατών μελών σχετικά με μονομερή μέτρα. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι όλες οι χώρες να εργαστούν στο πνεύμα του συμβιβασμού και να δεσμευτούν εποικοδομητικά», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters. «Η εστίασή μας τώρα είναι να θέσουμε σε εφαρμογή και να λειτουργήσουμε το νέο σύστημα που μόλις ανακοινώθηκε».

 Υπενθυμίζεται ότι  Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι δεν θα επεκτείνουν την απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών που ίσχυε για την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία — ένα μέτρο που έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου σιταριού και καλαμποκιού, είχαν αποκλειστεί από την επικράτεια αυτών των πέντε χωρών στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους αγρότες από μια εισροή φθηνών προϊόντων από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο γείτονά τους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία