BACK TO
TOP
Διεθνή

Υπερδύναμη στην αγορά πρωτεϊνούχων προϊόντων θέλουν να γίνουν οι ΗΠΑ

Πιέζει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης με πρωτεϊνούχα προιόντα, ζητώντας από τους κυβερνήτες να κάμψουν γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε οι ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στο κομμάτι αυτό.

052418-barn-farm-farming-crops-field-agriculture-adobestock_52506248

Βασιλική Μαντά

44
0

«Η Αμερική διαθέτει τη γνώση, την τεχνολογία και τους πόρους», είπε ο Gregg Doud, CEO της Εθνικής Ομοσπονδίας Γαλακτοπαραγωγών σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, στις 9 Οκτωβρίου σχετικά με το μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων.

Η αμερικανική γεωργία είναι στη θέση να αξιοποιήσει τεράστιες ευκαιρίες της παγκόσμιας αγοράς - μόνο αν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υιοθετήσουν μια νοοτροπία προσαρμογής και καινοτομίας για την κάλυψη της ζήτησης σε πρωτεΐνη, σημείωσε ο Gregg Doud χρησιμοποιώντας γεωπολιτικές αναλύσεις δεδομένων του Τομέα Τροφίμων και Γεωργίας, των ΗΠΑ.

Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο

"Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα όσον αφορά τα τρόφιμα καθορίζει τα πάντα στον υπόλοιπο κόσμο." δήλωσε ο Doud.  Το 2022, η Κίνα εισήγαγε $236 δισεκατομμύρια σε γεωργικά προϊόντα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν $196 εκατομμύρια, συμπλήρωσε. Επεσήμανε, επίσης, αρκετές τάσεις στις οποίες οι αγρότες της Αμερικής πρέπει να είναι προσεκτικοί:

1)Παραγωγή χοίρων: Η Κίνα παράγει σχεδόν το μισό του παγκοσμίου συνόλου χοίρων, σε τεράστιες εγκαταστάσεις, ύψους 20 ορόφων, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 100.000 θηλυκούς χοίρους. Το 2020, η Κυβέρνηση της Κίνας απαγόρευσε την εκτροφή χοίρων με χυλούς, προκαλώντας, έτσι, ξαφνική και απότομη αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού. Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας καλαμποκιού στον πλανήτη, με $10,46 δισεκατομμυρίων, φέτος. Για πρώτη φορά, η Κίνα ήρθε σε επικοινωνία με τη Βραζιλία για να καλύψει τη ζήτηση της σε καλαμπόκι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και επειδή δεν ήθελαν να εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

2) Γεύση βόειου κρέατος: Λόγω της αδυναμίας της Κίνας σε βόειο κρέας, η χώρα «αδειάζει» σταδιακά τον κόσμο από αυτό, είπε ο Doud. Η χώρα εισήγαγε περίπου 150.000 μετρικούς τόνους τον Ιούλιο του 2023, ποσότητα ρεκόρ για τα δεδομένα της. Στις διαπραγματεύσεις του με την Κίνα, ο Doud, είπε ότι η ανησυχία τους αφορά κυρίως την ασφάλεια και την δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης του κρέατος που αγοράζουν. Ανακουφίζοντας τις ανησυχίες τους για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν στην Κίνα βόειο κρέας αξίας $2,1 δισεκατομμυρίων πέρυσι.

3)Μονοπώλιο σε λιπάσματα: Οι χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - κυριαρχούν στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, είπε ο Doud. Στον τομέα των λιπασμάτων, ανταγωνίζονται εντυπωσιακά για τα στοιχεία αζώτου, φωσφόρου και καλίου, πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τους αμερικανούς αγρότες αν αποφασίσουν ποτέ να συνεργαστούν, προειδοποίησε.

Παραγωγή σόγιας

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του ανανεώσιμου Diesel, καθώς και η αναδυόμενη οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας από την παραγωγή σόγιας, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κοιτάμε τις μελλοντικές ευκαιρίες στην αγορά, δήλωσε ο Doud.

Αν η Βραζιλία μπορεί να καλλιεργεί, κάθε χρόνο, στο ίδιο έδαφος, καλαμπόκι και σόγια, το χρονοδιάγραμμα διάθεσής τους στην αγορά αποτελεί πρόβλημα, λόγω ανταγωνισμού με την αμερικανική σόγια, εξήγησε ο Doud, λόγω της εποχικότητας, της καλύτερης ποιότητας και της πλεονεκτικότερης θέσης, όσον αφορά τη μεταφορά προϊόντων σόγιας, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Doud.

"Εδώ είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε," είπε. "Πόσο βιώσιμο είναι αυτό; Πόσο δύσκολο είναι να εκμεταλλευθούν το έδαφος και να συνεχίσουν να το κάνουν κάθε χρόνο; Θα αρχίσουν να διακρίνουν μια μικρή μείωση στην απόδοση."

Η αυξανόμενη ζήτηση για το λάδι σόγιας και για την παραγωγή ανανεώσιμου Diesel, λόγω κυβερνητικών διαταγών, σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν περισσότερο λάδι σόγιας για ανανεώσιμο Diesel από ό,τι για τροφή, δήλωσε ο Doud.

"Θα έχουμε ένα βουνό από σόγια," δήλωσε ο Doud. "Έτσι, αν ο ανταγωνισμός με τη Βραζιλία στην εξαγωγή σόγιας, δεν είναι ιδανικός για τις Ηνωμένες Πολιτείες,  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την παραγωγή σόγιας για την εκτροφή χοίρων και πτηνών και να κάνουμε εξαγωγή της πρωτεΐνης σε περιοχές που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εγχώρια ζήτησή τους."

Ζήτηση σε πρωτεΐνη

"Με κανέναν τρόπο δεν ανταποκρίνεται η προσφορά της ζωϊκής πρωτεΐνης, στον κόσμο, τη ζήτηση," είπε ο Doud. "Και αν κοιτάτε γύρω σας, τι βλέπετε; Ποιος άλλος στον κόσμο μπορεί να παράγει περισσότερη  ζωϊκή πρωτεΐνη [από τις Ηνωμένες Πολιτείες];" Η προσπάθεια της Ευρώπης για το σύστημα «Από το αγρόκτημα στο τραπέζι», περιορίζει την παραγωγή και δεν θα καλύψει τη ζήτηση, εξήγησε. Η Αμερική διαθέτει τη γνώση, την τεχνολογία και τους πόρους για να εκτρέφει με στόχο την παραγωγή βόειου κρέατος, χοίρους και πτηνά και να παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο Doud επεσήμανε ότι το Manhattan του Κάνσας, αποτελεί το επίκεντρο των ευκαιριών στον τομέα της κτηνοτροφίας, με το National Bio και τις εγκαταστάσεις Agro Defense να βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε μία από τις καλύτερες σχολές κτηνιατρικής στη χώρα, και ακριβώς κατά μήκος της αλυσίδας της ζωικής παραγωγής. Υπάρχει ρεκόρ $53 δισεκατομμυρίων σε επιχειρηματικά κεφάλαια που επενδύονται σε τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τους αγρότες να έχουν περισσότερες καλλιέργειες και πιο παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, οι κανονιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη, δήλωσε.

"Η τεχνολογία που έχουμε στον τομέα της γεωργίας είναι απίστευτη," δήλωσε ο Doud: από τον εντοπισμό ενός παρόμοιου μόριού με αυτό της γλυφοσάτης σε φυτά δυόσμου, στον έλεγχο των ζιζανίων με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία "Δες και Ψέκασε", στην αυτόνομη μεταφορά και ρομποτική στην γαλακτοπαραγωγή. Και όμως, δεν μπορούμε να λάβουμε την έγκριση της κυβέρνησης για ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες, σε ένα χρονικό πλαίσιο που παρέχει απόδοση επενδύσεων για αυτές τις καινοτομίες, και αυτό καθυστερεί περαιτέρω την ανάπτυξή μας, δήλωσε.

"Αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη χώρα μας," είπε. "Πρέπει να φτάσουμε την κυβέρνησή μας στο σημείο όπου θα εγκρίνει αυτήν την τεχνολογία, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε." Η αλλαγή στην παγκόσμια αγορά απαιτεί από τον αγρότη του αύριο να προσαρμοστεί, να καινοτομήσει, και να είναι ευέλικτος στις αλλαγές όταν η αγορά το απαιτεί, είπε ο Doud στο κοινό.

"Αν δεν έχετε αυτήν τη νοοτροπία, δεν θα τα καταφέρετε," δήλωσε ο Doud. "Πρέπει να είστε σε θέση να προσαρμοστείτε και να είστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία."

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία