BACK TO
TOP
Διεθνή

Βελτιώσεις «ασπίδα» κατά νοθείας για προϊόντα πρωινού στις οδηγίες Ε.Ε

Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισήγαγε «ευπρόσδεκτες αλλαγές» για τα εμβληματικά προϊόντα που απαρτίζουν ένα πλούσιο πρωινό, λένε σε ανακοίνωση τους οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, αναθεωρώντας τέσσερις οδηγίες για το μέλι, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και το κονσερβοποιημένο γάλα.

e6e6063e9f6d70bc75014c5fe9eaea2b

Βασιλική Μαντά

54
0

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ενέκρινε, ομόφωνα, το σχέδιο γνωμοδότησής για την αναθεώρηση των λεγόμενων «Οδηγιών για το Πρωινό». Η τροπολογία που ψηφίστηκε είχε ως σκοπό να βελτιώσει τα προϊόντα που απαρτίζουν ένα πρωινό όπως το μέλι, τους χυμούς και τις μαρμελάδες όσον αφορά θέματα όπως η ιχνηλασιμότητα, η ποιότητα και η διαφάνεια προς τους καταναλωτές. Η Copa και η Cogeca καλούν την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) να ενστερνιστεί τις εν λόγω τροπολογίες.

Στρατηγικής σημασίας για τις εμβληματικές ευρωπαϊκές παραγωγές υπήρξε η αναθεώρηση τεσσάρων από τις ισχύουσες <<oδηγίες για το πρωινό>> και συγκεκριμένα για το μέλι, τους χυμούς φρούτων, τις μαρμελάδες και το κονσερβοποιημένο γάλα. Οι συμβιβαστικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν οδηγούν ένα βήμα παραπέρα την πρόταση της Επιτροπής που υποβλήθηκε στις 21 Απριλίου 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών, του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) του 2023 σχετικά με τη νοθεία μελιού, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν τις πολύ αναγκαίες αλλαγές με στόχο την προστασία του τομέα του μελιού από περιπτώσεις νοθείας και απάτης. Οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι καλωσορίζουν μάλιστα, την ιδέα της υποχρεωτικής αναγραφής στην ετικέτα του ποσοστού μεριδίου για όλες τις επιμέρους χώρες προέλευσης (τόσο για τα κράτη μέλη όσο και οι τρίτες χώρες) στα μείγματα μελιού. Το γεγονός αυτό, θα αυξήσει τη διαφάνεια για τους καταναλωτές, ενώ θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη νοθεία των εισαγόμενων προϊόντων μελιού. Άλλες ευπρόσδεκτες προτάσεις αποτελούν η ενσωμάτωση ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας που θα αφορά ολόκληρη την αλυσίδα μελιού, καθώς και η κατάργηση της ετικέτας για το φιλτραρισμένο και το μη θερμασμένο μέλι, αντίστοιχα. Οι βελτιώσεις αυτές, θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου εκμηδένισης και εξάλειψης των περιπτώσεων νοθείας στην αλυσίδα αξίας του μελιού έως το 2030, όπως προτείνεται από την Copa και την Cogeca.

Όσον αφορά τις μαρμελάδες και τα παρεμφερή προϊόντα οι ευρωβουλευτές διατήρησαν την πρόταση της Επιτροπής για αύξηση της ελάχιστης περιεκτικότητάς τους σε φρούτα, γεγονός που θα ωφελήσει την υγεία των καταναλωτών και θα στηρίξει τον τομέα των φρέσκων φρούτων. Σχετικά με τους χυμούς φρούτων, στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι καταναλωτές για το γεγονός ότι οι χυμοί φρούτων περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα και, ως εκ τούτου, να εξαλειφθεί κάθε ασυνείδητη προκατάληψη που θα είχε οδηγήσει τους καταναλωτές να μην προτιμούν αυτά τα προϊόντα.

Στις 29 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων με την ελπίδα ότι οι ευρωβουλευτές θα λάβουν υπόψη τις τροπολογίες της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία