Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Εξελίξεις της Παγκόσμιας Παραγωγής Γάλακτος από την Rabobank

Το βασικό σενάριο προβλέπει μια αργή ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών εμπορευμάτων, πίσω στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, σύμφωνα με την αναφορά της Rabobank. Ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες παρέχουν αστάθεια των τιμών και μια πιθανή κάμψη της αγοράς.

DairyQ_2020_640

54
0

Καθώς το 2023 φτάνει στο τέλος του, η παγκόσμια αγορά γαλακτοπαραγωγής συνεχίζει να ακροβατεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί λόγω του περιορισμένου «νέου» γάλακτος και της μειωμένης ζήτησης. Η αύξηση των αποθεμάτων γάλακτος σε όλο τον κόσμο ήταν απογοητευτική το 2023, με μια σύντομη ανάκαμψη, για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, προτού οι χαμηλότερες τιμές γάλακτος, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εποχικές διακυμάνσεις ξαναβάλουν φρένο. Οι παγκόσμιες αγορές περίμεναν υπομονετικά την κινεζική αγορά να έρθει σε ισορροπία, μόνο και μόνο για να βιώσουν τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των μεγάλων ελλειμμάτων στις καθαρές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Κοιτάζοντας το 2024, η παγκόσμια αγορά μεταβαίνει στην επόμενη φάση του κύκλου. Οι αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται να έχουν περάσει το στάδιο των χαμηλότερων επιπέδων και η γενική τάση είναι οι τιμές να κινηθούν υψηλότερα μέχρι το 2024.

Η αύξηση των αποθεμάτων γάλακτος θα είναι αργή το 2024 στις περισσότερες περιοχές εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα επίπεδα αποθέματος στις περιοχές που πραγματοποιούν εξαγωγές δείχνουν άνετα αλλά όχι επαχθή. Αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς αγοραστές γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να παρακολουθούν στενά τη διαθεσιμότητα της προσφοράς εν μέσω διαρθρωτικής αδυναμίας στην αύξηση της παραγωγής σε ορισμένες περιοχές. Η εποχική έκρηξη παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία έχει περάσει σε μέτρια επίπεδα, και οι αγορές αναμένουν εποχιακές αυξήσεις στην παραγωγή από το Βόρειο Ημισφαίριο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η κινεζική επιθυμία για εισαγωγές γαλακτοκομικών εμπορευμάτων αναμένεται και πάλι να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στα προϊόντα  στην Ωκεανία το 2024. Η Rabobank προβλέπει ότι ο όγκος των εισαγωγών από την Κίνα θα διατηρηθεί σταθερός το 2024, κάτι που θα αποτελέσει θετικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα δύο έτη που αποσύρθηκε από τις παγκόσμιες αγορές. Αυτή είναι μια ευκαιρία για εισαγωγείς εκτός της Κίνας να οικοδομήσουν αποθέματα το 2024.

Οι κίνδυνοι γεωπολιτικής αστάθειας και οι αδύναμες συνθήκες της μακροοικονομίας παραμένουν να είναι καθοριστικοί παράγοντες και θα πρέπει να παρακολουθούνται διαρκώς το 2024, για τις παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων και για το ευρύτερο σύστημα τροφίμων.

Πηγή: rabobank.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία