BACK TO
TOP
Διεθνή

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα κέντρα παραγωγής της ΕΕ

Με τα βλέμματα στραμμένα στην επερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας, στις 26 Φεβρουαρίου, συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα διάφορα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, τα τρακτέρ αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος, ενώ ξεκινούν εκ νέου συνελεύσεις αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Στην Πολωνία, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τα σύνορα και έριξαν ουκρανικά δημητριακά στις ράγες του τρένου. Στην νοτιοδυτική Γαλλία, κτηνοτρόφοι απέκλεισαν γαλακτοκομικό κολοσσό. Στην Ισπανία, εκατοντάδες τρακτέρ και πάνω από χίλιοι αγρότες πρόκειται να συμμετάσχουν στην διαδήλωση της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Βαλένθια.

agrotes-polonia-scaled

50
0

Ελλάδα

Αποχώρησαν από την Αθήνα οι χιλιάδες αγρότες που οργάνωσαν την μεγάλη κινητοποίηση με τα εκατοντάδες τρακτέρ τους στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Όπως λένε, η δράση τους θα συνεχιστεί στα μπλόκα μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Λόγω της αναχώρησης του κονβόι είχαν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σημεία του οδικού δικτύου της Αθήνας.

Πλέον οι αγρότες ετοιμάζονται να ενημερώσουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου, να διεξάγουν νέο διάλογο για το μέλλον των κινητοποιήσεων καθώς και για την επόμενη συνάντηση των αντιπροσώπων τους  με τον πρωθυπουργό.

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου δεν είχε μόνο τρακτέρ, αλλά είχε και παλμό, πανό και συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future», μιας και οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, ως αντίδραση στη νέα ΚΑΠ.

Γαλλλία

Περίπου 200 οργισμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Λαβάλ, στη δυτική Γαλλία, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές για τους κτηνοτρόφους, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με τη βοήθεια δύο τρακτέρ, οι διαδηλωτές όρμησαν στην είσοδο των εγκαταστάσεων του αγροβιομηχανικού κολοσσού και εισέβαλαν στον χώρο υποδοχής, τον οποίο κάλυψαν με αυτοκόλλητα που έγραφαν επικριτικά συνθήματα.

«Η Lactalis είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο, που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Confédération paysanne, η οποία απηύθυνε κάλεσμα για την κινητοποίηση. «Η Lactalis αποτελεί το παγκόσμιο έμβλημα εταιρειών που τρέφονται από τη δουλειά μας, από τις τιμές των προϊόντων μας και την εργασία των αγροτών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις υπέρ των αγροτών, η Μαραντολά έκρινε πως ο υποσχόμενος νόμος που θα εγγυάται στους αγρότες εισόδημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να περιμένει.

Παρά τις δεσμεύσεις της γαλλικής κυβέρνησης, ιδίως την υποχώρηση από το να μετράται η μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων, οι Γάλλοι αγρότες διατηρούν την πίεση, απηχώντας και την οργή όσων συναδέλφων τους διαδηλώνουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, ενώ πέταξαν κοπριά σε δρόμους μεταξύ του Αζάν και του Μοντομπάν.

Ισπανία

Τουλάχιστον 500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι θα φθάσουν μέχρι το μεσημέρι στο κέντρο της Μαδρίτης, στην Puerta de Alcalá, και από εκεί οι αγρότες θα συνεχίσουν με τα πόδια μέχρι έξω από το υπουργείο Γεωργίας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται από την ανεξάρτητη αγροτική οργάνωση Unión de Uniones και τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια : δύσκολες συνθήκες διατήρησης της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και των εισαγωγών από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Οι τρεις βασικές αγροτικές οργανώσεις Asaja, COAG και UPA οι οποίες είναι και οι μόνες που βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση (και όχι η Unión de Uniones) πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σήμερα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας εκτός Μαδρίτης.

Στις 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί και μία ακόμα διαμαρτυρία στη Μαδρίτη , αυτή τη φορά από τα τρία επίσημα συνδικάτα , ημερομηνία συμβολική καθώς την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια μέρα εκατοντάδες τρακτέρ και πάνω από χίλια άτομα πρόκειται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που καλούνται για αυτήν την Πέμπτη στις 10:30 π.μ. στο λιμάνι της Βαλένθια από όλες τις γεωργικές οργανώσεις της Περιφέρειας της Βαλένθια. Θα έχει επίσης την υποστήριξη της Cooperativas Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. Παραγωγοί από την ASAJA Albacete και την ASAJA Cuenca θα συμμετάσχουν επίσης στη διαμαρτυρία της Βαλένθια.

Πολωνία

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ενώ το υπουργείο συγκεντρώνει τα αιτήματα των διαδηλωτών. Οι επίσημες συνομιλίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν, όπως σημειώνεται, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από μια προγραμματισμένη μαζική διαμαρτυρία των αγροτών στη Βαρσοβία.

Οι αγρότες ζητούν περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων στην Πολωνία και ανάκληση ορισμένων αλλαγών στη γεωργία που ανακοινώθηκαν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, και τα δύο ζητήματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ, αλλά παράλληλα το Υπουργείο Γεωργίας δεν αποκλείει την λήψη ορισμένων αποφάσεων όσον αφορά τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων.

Έκτακτες συνομιλίες έχουν προγραμματίσει οι υπουργοί Γεωργίας της Πολωνίας και της Ουκρανίας, στη σκιά της κλιμάκωσης των αντιδράσεων των πολωνών αγροτών οι οποίοι απέκλεισαν τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Οι διαδηλωτές εμπόδισαν τη διέλευση περίπου 7.000 φορτηγών που περίμεναν να εισέλθουν στην Πολωνία από την Ουκρανία και περίπου 2.500 που επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι διαδηλώσεις έχουν επίσης διακόψει τις ουκρανικές εισαγωγές που εισέρχονται στην Πολωνία μέσω σιδηροδρόμου.

Οι Πολωνοί διαδηλωτές στο πέρασμα Zosin-Ustilug σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε πέντε αυτοκίνητα να περνούν τα σύνορα και προς τις δύο κατευθύνσεις μία φορά κάθε 30 λεπτά. Ένα φορτηγό θα αφήνεται στην Πολωνία κάθε ώρα και τρία φορτηγά στην Ουκρανία κάθε ώρα.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία