BACK TO
TOP
Διεθνή

Ικανοποιητική πρόοδος στο μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφεται η ικανοποιητική πρόοδος, που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου αγροτικού οράματος της ΕΕ, στην οποία επισημαίνονται τα θετικά αποτελέσματα, που έχουν επιτευχθεί από το 2021 και παρουσιάζονται ιδέες για μελλοντικές εργασίες.

123926408_177424884004695_7271591377026115209_n

34
0

Η έκθεση περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του «Μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ» για τη στήριξη ισχυρότερων, πιο συνδεδεμένων, ανθεκτικών και ευημερουσών αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων. Παρουσιάζει 30 δράσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής — εννέα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τα βασικά επιτεύγματα του μακροπρόθεσμου οράματος μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία πλατφόρμας αγροτικής αναζωογόνησης για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις
  • Έναρξη 60 έργων αγροτικής έρευνας και καινοτομίας με προϋπολογισμό 253 εκατ. ευρώ, που συμβάλλουν άμεσα στις αγροτικές περιοχές
  • Στήριξη της υλοποίησης του LEADER και καθοδήγηση περίπου 150 κοινοτήτων προς τη δημιουργία έξυπνων χωριών μέσω ειδικών δραστηριοτήτων δικτύωσης
  • Διάθεση συνολικού ποσού 23.5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια για υποεξυπηρετούμενες περιοχές, καθώς και επικαιροποιημένοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των αγροτικών περιοχών.
  • Βελτίωση της αγροτικής κινητικότητας και του τουριστικού σχεδιασμού μέσω ενός ειδικού ευρωπαϊκού δικτύου αγροτικής κινητικότητας.
  • Δημιουργία του συμβουλευτικού κόμβου για την αγροτική ενεργειακή κοινότητα, ο οποίος έχει στηρίξει 27 αγροτικές ενεργειακές κοινότητες.
  • Στήριξη τεσσάρων ειδικών έργων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές.
  • Αύξηση του διαθέσιμου αριθμού συνόλων δεδομένων για τις αγροτικές περιοχές και πρόσβαση σε σχετικά αγροτικά δεδομένα και αναλύσεις μέσω του αγροτικού παρατηρητηρίου της ΕΕ και της νέας έκδοσης «Αγροτική Ευρώπη», βελτιώνοντας τις ικανότητες αγροτικής θωράκισης και
  • Δρομολόγηση της αγροτικής εργαλειοθήκης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτικών περιοχών στη χρηματοδότηση της ΕΕ και του βέλτιστου συνδυασμού της χρηματοδότησης της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ισχυρή δέσμευση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η δρομολόγηση του αγροτικού συμφώνου το 2021 ήταν καίριας σημασίας, με ειδικό όργανο διακυβέρνησης, συνεργατική πλατφόρμα και γραφείο υποστήριξης που διευκολύνει τις αλληλεπιδράσεις και δημιουργεί γνώσεις για τις αγροτικές κοινότητες.

Διατηρώντας τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων της ΕΕ, η Επιτροπή προσδιορίζει στην παρούσα έκθεση δράσεις στο αγροτικό σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις οποίες απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες — και άλλες όπου απαιτείται συνέχεια — για την επίτευξη των γενικών στόχων.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Οι αγροτικές περιοχές αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Φιλοξενούν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται εκεί. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θέλουμε να ευδοκιμήσουν οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές επειδή οι προοπτικές τους είναι το μέλλον της Ευρώπης.»

Ιστορικό

Οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ καλύπτουν το 83% του εδάφους της ΕΕ και σχεδόν 1 στους 3 Ευρωπαίους ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Τον Ιούνιο του 2021, μετά από εκτενή διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ έως το 2040. Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δρομολόγησε την πρωτοβουλία αυτή το 2019, αναγνωρίζοντας ότι οι αγροτικές περιοχές αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας και του οικονομικού δυναμικού της Ευρώπης και ότι πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να επενδύσουμε στο μέλλον τους.

Το μακρόπνοο όραμα προσδιόρισε 10 κοινούς στόχους και 4 τομείς δράσης για ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές έως το 2040. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να δρομολογήσει ένα αγροτικό σύμφωνο για την κινητοποίηση των δημόσιων αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Εισήγαγε επίσης ένα αγροτικό σχέδιο δράσης της ΕΕ, με 30 δράσεις που θα υλοποιηθούν από την Επιτροπή σε διάφορους τομείς πολιτικής της ΕΕ.

Η σημερινή έκθεση είναι η πρώτη σχετικά με την υλοποίηση του αγροτικού οράματος, καθώς παρέχει τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και προβληματισμούς σχετικά με τις μελλοντικές κατευθύνσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία