BACK TO
TOP
Διεθνή

Επανατοποθέτηση της γεωργίας σε τροχιά ανάπτυξης στην επόμενη θητεία της Κομισιόν, ζητούν οι Copa-Cogeca

Την επανατοποθέτηση της γεωργίας σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία θα αποτελέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη, ζητούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa – Cogeca, οι οποίες παρουσιάζουν τον οδικό χάρτη για τις ευρωεκλογές, στον οποίο περιλαμβάνονται οι επτά προτεραιότητες, με τις οποίες πρέπει να βάλει ψηλά στην ατζέντα της, η επόμενη θητεία της Κομισιόν.

what-is-precision-agriculture-2

38
0

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, η Copa και η Cogeca δημοσίευσαν στις 18 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Εκλογικό Μανιφέστο τους, στο οποίο κατέληξαν κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Διαμορφωμένο με γνώμονα την θητεία 2019-2024 και με στόχο την ανάκτηση μιας στρατηγικής σκέψης για τη γεωργία της ΕΕ, το μανιφέστο περιγράφει επτά βασικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενες από τέσσερις παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την ανάκαμψη της γεωργίας.

«Η γεωργία αποτελούσε ανέκαθεν ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διαδραματίζοντας στρατηγικό ρόλο στην οικονομία και διασφαλίζοντας την αυτονομία της ΕΕ. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις για τον γεωργικό τομέα, είναι σημαντικό να επικεντρωθεί εκ νέου στις αγροτικές περιοχές και η γεωργία για να ανακτήσει την αγροτική πυξίδα της ΕΕ. Η πρόσφατη έξαρση των αγροτικών διαδηλώσεων υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ζητήματος, αναδεικνύοντας την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στις αγροτικές περιοχές και τη γεωργία στην πολιτική της ατζέντα», δήλωσε ο Lennart Nilsson, Πρόεδρος της Cogeca, κατά την εισαγωγή του μανιφέστου. 

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε απαριθμεί τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία κατά τη διάρκεια της νέας θητείας 2024-2029, δείχνοντας την ανάγκη να καθορίσει η ΕΕ προτεραιότητες για την προετοιμασία της γεωργίας του 2030. Η Copa και η Cogeca έθεσαν 7 κύριες προτεραιότητες στο μανιφέστο τους, καθώς και μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα παρουσιαστούν λεπτομερέστερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές.

Εκτός από τις βασικές προτεραιότητες, το έγγραφο προσδιορίζει τέσσερις διακοινοτικές πολιτικές, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή τους, με βάση τα κύρια διδάγματα που αντλήθηκαν από την τρέχουσα θητεία. Η Copa και η Cogeca ζητούν μια πραγματική αναθεώρηση του αγροτικού προϋπολογισμού για την ευθυγράμμιση των περιβαλλοντικών, γεωπολιτικών και οικονομικών φιλοδοξιών. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί μόνο μετά από συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων των υφιστάμενων γεωργικών πολιτικών στην αρχή της επόμενης θητείας, καθώς και μετά από μελέτες σκοπιμότητας για νέες προτάσεις.  

Οι ευρωπαϊκές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν επίσης την αυξανόμενη ανάγκη για συνοχή μεταξύ της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και των φιλοδοξιών της για την εσωτερική αγορά. Τέλος, από θεσμική άποψη, η Copa και η Cogeca παρουσιάζουν δύο ισχυρά αιτήματα: έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία και τις Αγροτικές Περιοχές με το ρόλο του Αντιπροέδρου και την ενίσχυση των ομάδων στρατηγικού διαλόγου ως μακροπρόθεσμο εργαλείο στρατηγικού διαλόγου για την Επιτροπή.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας 2019-2024, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα ρυθμιστικό τσουνάμι σε γεωργικά θέματα με τις πολιτικές που προκύπτουν από την Πράσινη Συμφωνία. Στην επόμενη θητεία, θέλουμε λιγότερες ρυθμίσεις αλλά καλύτερες, με λιγότερη προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, κατάλληλα χρηματοδοτούμενες και επικεντρωμένες στην επιτόπια επιβολή. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό, το βλέπουμε σήμερα με τον στρατηγικό διάλογο. Παραμένουμε πεπεισμένοι Ευρωπαίοι και καλούμε όλους τους αγροτικούς ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν για αυτές τις εκλογές!», δήλωσε η Christiane Lambert, πρόεδρος της Copa, στο συμπέρασμά της.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία