BACK TO
TOP
Διεθνή

Βιώσιμο μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής ΕΕ προτείνει ο FAO

Αποτελούμενη από 53 κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτοντας εννέα ζώνες ώρας από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, η τετραήμερη Περιφερειακή Διάσκεψη του FAO προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την στήριξη του μετασχηματισμού των αγροδιατροφικών συστημάτων.

dg-erc-14-may

17
0
Μπορεί οι χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας να αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και περιβαλλοντικές προκλήσεις, έχουν ήδη καταβάλει ωστόσο σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη πολλών από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Αυτή την ελπιδοφόρα πραγματικότητα επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, κατά την έναρξη της 34ης Συνόδου της Περιφερειακής Διάσκεψης για την Ευρώπη (ERC), την Τρίτη 14 Μαΐου

«Παγκοσμίως, αντιμετωπίζουμε κρίσιμες στιγμές που χαρακτηρίζονται από επισιτιστική ανασφάλεια», είπε ο Qu, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για ειρήνη ως προϋπόθεση για την επισιτιστική ασφάλεια και το δικαίωμα στην τροφή ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. 

Τροχοπέδη για επίτευξη των SDGs ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν και αναζήτησαν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανάκαμψη από σεισμούς, πλημμύρες, την πανδημία COVID-19 και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γενικός Διευθυντής τόνισε μάλιστα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «συνεχίζει να παρεμποδίζει τις περιφερειακές και παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των SDGs». 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις του πολέμου και παρέχει στα μέλη τακτικά, περιεκτικές πληροφορίες επί του θέματος καθώς και άλλων κρίσεων που επιβαρύνουν τα συστήματα αγροδιατροφής.  

Για ανθεκτικότητα και καινοτομία στα αγροδιατροφικά συστήματα καλεί ο FAO 

Τονίζοντας τη δέσμευση του Οργανισμού να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη, ο Γενικός Διευθυντής του FAO προέτρεψε τα μέλη να ηγηθούν, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αύξηση της ανθεκτικότητας των αγορών προϊόντων αγροδιατροφής. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής και κοινωνικής προστασίας σε ευάλωτες ομάδες, την επένδυση σε υποδομές εμπορίου και logistics, την αύξηση των υπεύθυνων επενδύσεων στη γεωργία για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την ενίσχυση των συστημάτων πληροφόρησης, αξιολόγησης και ανάλυσης με επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για κοινές προκλήσεις. 

Ζήτησε ιδιαίτερα καινοτομίες και πιο υπεύθυνες επενδύσεις στην τεχνολογία, την πολιτική, τη χρηματοδότηση και τις κοινωνικές πτυχές που μπορούν να κατευθύνουν τα συστήματα αγροδιατροφής προς την ανθεκτικότητα στο κλίμα, προστατεύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα και τη σπατάλη τροφίμων. 

Ο FAO υποστηρίζει την εφαρμογή της Πραγματικής Λογιστικής Κόστους για την αντιμετώπιση των κρυφών περιβαλλοντικών, υγειονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην περιοχή με ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. 

Ο Hans Hoogeveen, Ανεξάρτητος Πρόεδρος του Συμβουλίου του FAO, προέτρεψε τα μέλη να ξεκινήσουν τις εργασίες για την ανοικοδόμηση των συστημάτων αγροδιατροφής των χωρών που πλήττονται από συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες για όπλα θα ήταν υπεραρκετές για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων επισιτιστικής ανασφάλειας. Απηύθυνε επίσης έκκληση στις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τους νέους στις χώρες τους να έχουν μεγαλύτερη φωνή στους χώρους της πολιτικής αγροδιατροφής και να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής. 

Το έργο του FAO στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας 

Ο FAO συνεχίζει να παρέχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και να κινητοποιεί πόρους για την υποστήριξη των τριών προτεραιοτήτων που έχουν προσδιορίσει τα μέλη του ΕΣΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας)

-ενδυνάμωση των μικροκαλλιεργητών, των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και της νεολαία

-μετασχηματισμός των συστημάτων αγροδιατροφής και διευκόλυνση πρόσβασης στις αγορές

-διαχείριση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο και διατήρηση της βιοποικιλότητας 

Οι δράσεις περιλαμβάνουν την έναρξη του AgriTech Observatory, μιας εικονικής πλατφόρμας σχεδιασμένης για την παρακολούθηση των ψηφιακών γεωργικών εξελίξεων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, βοηθώντας τα Μέλη να ενσωματώσουν την ψηφιοποίηση στις εθνικές στρατηγικές τους για τα προϊόντα αγροδιατροφής. Επίσης, προωθήθηκε η προσέγγιση One Health μέσω πολλών περιφερειακών πρωτοβουλιών και ιδρύθηκε το περιφερειακό κεφάλαιο της Παγκόσμιας Ατζέντας για τη Βιώσιμη Κτηνοτροφία. 

Ο FAO επιτάχυνε επίσης τη δράση για το κλίμα και εξασφάλισε χρηματοδότηση σε εννέα χώρες της ΕΕ, ετοίμασε ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας, δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με μεθοδολογίες παρακολούθησης της δασικής βιοποικιλότητας και πραγματοποίησε μια επισκόπηση της ουδετερότητας της υποβάθμισης της γης σε όλη την περιοχή. 

Δέκα περιφερειακά μέλη συμμετέχουν στην πρωτοβουλία One Country One Priority Product Initiative του FAO, ενώ περισσότερα από 60 χωριά σε εννέα χώρες της περιοχής συμμετέχουν στην πρωτοβουλία 1000 Digital Village του FAO. Η Περιφερειακή Τεχνική Πλατφόρμα για την Πράσινη Γεωργία, που ξεκίνησε το 2022, προσφέρει τώρα μια ψηφιακή πύλη για ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών - η Αρμενία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι πιλοτικές χώρες του προγράμματος τεχνικής συνεργασίας Green Agriculture - και έχει δημοσιεύσει 30 ιστολόγια και 70 θεματικές δημοσιεύσεις.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία