BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα μισά του δρόμου, μακριά όμως από συμπεράσματα ο στρατηγικός διάλογος

Στα μισά του δρόμου βρίσκεται πλέον ο «στρατηγικός διάλογος» της ΕΕ με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την παρουσίαση ενός σχεδίου οράματος για τον κλάδο πριν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν σε διεθνή μέσα ότι οι αρμόδιοι δεν είναι ακόμη κοντά στον καθορισμό των συμφωνιών.

ursula-von-der-leyen

22
0
Συνολικά 29 ενδιαφερόμενοι για το μέλλον της γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ, έχουν συναντηθεί από τον Ιανουάριο προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ καθώς και να εξετάσουν ευκαιρίες για ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για την αγροτική κοινότητα.  

Η πρωτοβουλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιενγια την αντιμετώπιση της πόλωσης στον αγροτικό τομέα αναμένεται να καταλήξει στα συμπεράσματά της μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πηγές ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να μην είναι ακόμη κοντά στον καθορισμό συγκεκριμένων συμφωνιών.  

Φημολογείται ότι τα μέλη μόλις τώρα άρχισαν να συζητούν λεπτομερέστερα τα τέσσερα κύρια θέματα: οικονομική ανάπτυξη, βιωσιμότητα, καινοτομία και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντησή τους τον Ιούνιο. 

Μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε «πολύ γενικές» αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.  

Τις συζητήσεις προεδρεύει ο καθηγητής Peter Strohschneider – πρώην πρόεδρος της «Επιτροπής για το Μέλλον της Γεωργίας» της γερμανικής κυβέρνησης – ο οποίος επισκέφθηκε το Σώμα των Επιτρόπων την Τετάρτη 22 Μαΐου, για να τις ενημερώσει και να συγκεντρώσει στοιχεία για την πρωτοβουλία

Το βλέμμα των υπουργών της ΕΕ είναι στραμμένο στο μέλλον  

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο της ΕΕ επεξεργάζεται τα δικά του συμπεράσματα για το μέλλον της γεωργίας, τα οποία θα παρουσιαστούν στη συνάντηση των υπουργών γεωργίας του μπλοκ, στις 24-25 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι υπουργοί θέλουν η γεωργία να είναι μία από τις προτεραιότητες της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ για την εντολή 2024-2029. Το κείμενο υποστηρίζει την έννοια της «ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας», ζητώντας πρότυπα αμοιβαιότητας στις εμπορικές συμφωνίες με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).  

Στο προσχέδιο, οι υπουργοί αναγνωρίζουν επίσης ότι «η διατήρηση των οικοσυστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας». 

Το έγγραφο αναγνωρίζει τους «πολλούς λόγους δυσαρέσκειας» που εξέφρασαν οι αγρότες στις πρόσφατες διαδηλώσεις και τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν «τη βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων», ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καλεί συνεπώς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει μια «εις βάθος» αξιολόγηση του διοικητικού φόρτου των κανόνων της ΕΕ για τους αγρότες, μία από τις βασικές ανησυχίες που επισημάνθηκαν στις συγκεντρώσεις των αγροτών σε ολόκληρο το μπλοκ

«Τα κράτη μέλη είναι τα πρώτα σημεία επαφής για τους αγρότες και είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και τη διανομή των κονδυλίων της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο

Πηγή: Euractiv 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία