BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα 6,2 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων της ΕΕ τον Φεβρουάριο 2024

Το εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, όπως διαπιστώνει η τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ee1

33
0
Η ΕΕ παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο χάρη στην εξαιρετικά φημισμένη και μεγάλη παραγωγή της. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, μεταξύ άλλων, για τις ελιές και το ελαιόλαδο λόγω των υψηλότερων τιμών. Όσον αφορά τις εισαγωγές, μειώθηκαν ελαφρώς, παρά την αύξηση της αξίας των εισαγωγών κακάο. Συνολικά, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές είναι σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι.

 

Εξαγωγές 

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, φθάνοντας τα 19,4 δισ. ευρώ. Εκτός από τις ελιές και το ελαιόλαδο, η αξία των εξαγωγών μικτών παρασκευασμάτων και συστατικών τροφίμων αυξήθηκε επίσης, κατά +10% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023.  

Η ΕΕ εξήγαγε επίσης υψηλότερους όγκους δημητριακών, ζάχαρης και ισογλυκόζης αυτόν τον μήνα. Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένουν ισχυρές αλλά η αξία τους μειώθηκε κατά 5% λόγω των χαμηλότερων τιμών.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ο πρώτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ με υψηλότερους όγκους μπύρας, μηλίτη και άλλων ποτών, χοιρινού κρέατος και παρασκευασμάτων φρούτων και ξηρών καρπών που εξάγονται. Δεύτερος προορισμός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις εξαγωγές της ΕΕ εκεί να αυξάνονται κατά 9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των όγκων και των τιμών του ελαιολάδου. Ομοίως, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 11%, κυρίως λόγω των προϊόντων καπνού. Οι εξαγωγές, ωστόσο, προς Κίνα και Ρωσία μειώθηκαν.

 

Εισαγωγές 

Η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ έφτασε τα 13,2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ελαφρά μείωση 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ενώ οι τιμές των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μειώθηκαν, αυξήθηκαν για τα προϊόντα κακάο, τις ελιές και το ελαιόλαδο. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές στην κατηγορία καφές, τσάι, κακάο και μπαχαρικά (+784 εκατ. ευρώ, +23%), γεγονός που εξηγείται κυρίως από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων κακάο. Όσον αφορά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, η αύξηση οφείλεται σε υψηλότερους όγκους εισαγωγών.  

Οι εισαγωγές από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδονησία και την Ουκρανία μειώθηκαν λόγω χαμηλότερου όγκου εισαγωγών και τιμών για ορισμένα αγαθά. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Τουρκία αυξήθηκαν, λόγω των προϊόντων κακάο, φρούτων και ξηρών καρπών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία