BACK TO
TOP
Διεθνή

Πρωίμιση για τα χειμερινά σιτηρά στην Ουκρανία λόγω ασυνήθιστα ζεστού καιρού

Οι καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών στην Ουκρανία θα ωριμάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας.

1200x800

69
0
Το χειμερινό σιτάρι, το οποίο αποτελεί περίπου το 95% της συνολικής παραγωγής σιταριού της χώρας, αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από αυτή την αλλαγή στο κλίμα. Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού παγκοσμίως, φυτεύει επίσης μεγάλη έκταση χειμερινού κριθαριού, το οποίο αναμένεται επίσης να ωριμάσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο

Πρώιμη Ωρίμανση 

«Η ωρίμανση του χειμερινού σιταριού το τρέχον έτος θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου, δηλαδή 2 με 2,5 εβδομάδες νωρίτερα από τις μέσες ημερομηνίες των προηγούμενων ετών», ανέφερε σε έκθεσή του το υπουργείο. 

Παρά τις γενικά ικανοποιητικές μετεωρολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη των χειμερινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών σιτηρών στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι σοβαροί παγετοί του πρώτου μισού του Μαΐου και η ξηρασία που ακολούθησε δημιούργησαν δυσμενείς συνθήκες για όλες τις καλλιέργειες. Αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκομιδή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία βίωσε αρκετά κύματα παγετού μεταξύ 1 και 16 Μαΐου.Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία, η οποία επίσης επλήγη από τους παγετούς, κήρυξε την Παρασκευή 7 Ιουνίου ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 περιοχές λόγω ζημιών στις καλλιέργειες. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι κύριοι παραγωγοί σιτηρών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που καθιστά την κατάσταση αυτή ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια αγορά σιτηρών. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και στις δύο χώρες αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και τις εξαγωγές, επηρεάζοντας τις διεθνείς τιμές και την προσφορά. 
Πρόβλεψη συγκομιδής σιτηρών 

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τον Μάιο, το Υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας διατηρεί την πρόβλεψή του για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 στους 52,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ωστόσο, αναμένεται μείωση στη συγκομιδή σιταριού, με την παραγωγή να εκτιμάται στους 19 εκατομμύρια τόνους, έναντι 22,5 εκατομμυρίων τόνων το 2023. 

Η Ουκρανική Ένωση Εμπόρων Σιτηρών (UGA) συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση, προβλέποντας την παραγωγή σιταριού το 2024 να πέφτει στους 19,1 εκατομμύρια τόνους από 22 εκατομμύρια το 2023. 

Η Ουκρανία, ως ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, έχει δει τις σοδειές της να μειώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, η χώρα έχει χάσει περίπου το 30% του συνολικού αγροτικού δυναμικού της και σχεδόν το 20% της γεωργικής γης έχει καταληφθεί.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία