BACK TO
TOP
Διεθνή

Στοπ στις εισαγωγές σιταριού από 21 Ιουνίου βάζει η Τουρκία

Η Τουρκία θα σταματήσει τις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τουλάχιστον τις 15 Οκτωβρίου για να προστατεύσει τους αγρότες από τις διακυμάνσεις των τιμών, να εξασφαλίσει την εγχώρια προμήθεια πρώτων υλών και να δημιουργήσει μια ευνοϊκή αγορά για τους παραγωγούς, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.

turkey

67
0

H Τουρκία θα επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού για να στηρίξει τους τοπικούς παραγωγούς. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Διευκρινίζεται ότι, ανάλογα με την κατάσταση της αγοράς, οι όροι ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν.

Ο Τουρκικός Οργανισμός Σιτηρών (TMO) έχει καταφέρει να δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα άνω των 9 εκατομμυρίων τόνων και τώρα είναι πιθανό να πουλήσει αυτόν τον όγκο. 

Η αγορά εκτιμά ότι η απαγόρευση σχετίζεται με την πρόσφατη άνοδο των παγκόσμιων τιμών του σιταριού, ιδίως λόγω των κινδύνων της ρωσικής συγκομιδής.

Οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση στην αγορά, καθώς η Τουρκία λαμβάνει τακτικά παρόμοια μέτρα.  Για παράδειγμα, το 2023, πριν από τις προεδρικές εκλογές, επέβαλε προστατευτικούς εισαγωγικούς δασμούς. Καθώς η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλεύρων στον κόσμο, πιθανότατα θα αναγκαστεί να ανοίξει τις αγορές για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες στο μέλλον.

Πηγή: UkrAgroConsult

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία