BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα 5,2 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων ΕΕ τον Αύγουστο

Το εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ μπορεί να υπέστη μια μικρή μείωση, φτάνοντας τα 5,2 δις. ευρώ τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, διατηρεί ωστόσο ένα άνετο πλεόνασμα, όπως διαπιστώνει η τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

komision-emporiko-isozygio

46
2

Το πλεόνασμα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 ανήλθε σε 44,8 δισ. ευρώ, το οποίο είναι 431 εκατ. ευρώ υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2023 χάρη στην ισχυρή έναρξη των εξαγωγών της ΕΕ στις αρχές του έτους. Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ συνεχίζει να έχει σταθερές επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφτασαν τα 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2024, μειωμένες κατά 10% από τον Ιούλιο, αλλά 1% υψηλότερες από τον Αύγουστο του 2023. Οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο αυξήθηκαν στα 155,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση +2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023 .

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός αγροδιατροφής της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, με εξαγωγές αξίας 35,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (+3%), ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+10%), λόγω των υψηλότερων τιμών και όγκοι βασικών προϊόντων όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Κίνα και τη Ρωσία μειώθηκαν σημαντικά. Για την Κίνα, αυτό εξηγείται ιδίως από τις μειώσεις στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ (+58%) χάρη στις υψηλές τιμές. Αντίθετα, οι εξαγωγές δημητριακών μειώθηκαν κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (-13%) σε αξία λόγω χαμηλότερων τιμών, παρά την αύξηση του όγκου κατά 6%. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης (+184%), επαναφέροντας την ΕΕ σε θέση καθαρού εξαγωγέα.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφθασαν τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2024, μειωμένες κατά 8% από τον Ιούλιο του 2024, αλλά αυξημένες κατά 23% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023. Σωρευτικά, οι εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ανήλθαν σε 111 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Η Βραζιλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ, αν και παρουσίασε πτώση 5% λόγω χαμηλότερων τιμών ελαιούχων σπόρων και μειωμένων όγκων δημητριακών. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και την Τυνησία, κυρίως λόγω αυξημένων τιμών για το κακάο και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν κατά 38% λόγω χαμηλότερων όγκων και τιμών ελαιοκράμβης.

Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 4,6 δισ. ευρώ (+33%), με κύριο παράγοντα τις αυξημένες τιμές κακάο. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις εισαγωγές ελιών και ελαιολάδου, που ανήλθαν σε 654 εκατ. ευρώ (+93%) λόγω υψηλότερων τιμών και όγκων. Αντίθετα, οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ (-13%) και οι εισαγωγές σιτηρών κατά 1,6 δισ. ευρώ (-20%), κυρίως λόγω πτώσης τιμών.

Νέα μελέτη για το εμπορίο αγροτικών προϊόντων της ΕΕ με Καναδά και Ιαπωνία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε επιπλέον, νέα μελέτη που εξετάζει την εξέλιξη του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ μετά την εφαρμογή της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) με τον Καναδά και της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (EPA) με την Ιαπωνία. Η μελέτη συνδέει τα δεδομένα για την πρόσβαση στην αγορά με τις αλλαγές στις εμπορικές ροές, αναλύοντας τις επιπτώσεις σε επίπεδο προϊόντος. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου έχουν οδηγήσει σε σαφή αύξηση του διμερούς εμπορίου για προϊόντα που επωφελούνται από προτιμησιακή πρόσβαση, όπως οι αφορολόγητοι δασμοί, οι μειωμένοι δασμοί και οι ποσοστώσεις δασμών.

Για τη CETA, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι καναδικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση με παρόμοιους ρυθμούς από την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα, ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ κατέγραψε θετικό εμπορικό ισοζύγιο ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Οι εξαγωγές της ΕΕ με προνομιακή πρόσβαση στην καναδική αγορά αυξήθηκαν κατά 14%, φτάνοντας επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε ζωικά προϊόντα, κρασί, ποτά και παρασκευάσματα τροφίμων. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από τον Καναδά με προτιμησιακή μεταχείριση αυξήθηκαν κατά 250 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με την EPA, οι εξαγωγές της ΕΕ με προνομιακή πρόσβαση έχουν αυξηθεί κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου από την έναρξη της συμφωνίας, ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς της ΕΕ στην Ιαπωνία κατά 4%, κυρίως σε προϊόντα διατροφής. Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ κατέγραψε θετικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ιαπωνία ύψους 9,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Ωστόσο, ορισμένοι δασμοί εξακολουθούν να καταργούνται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εμπορικές δυνατότητες στο μέλλον. Οι εισαγωγές από την Ιαπωνία με προνομιακή μεταχείριση αυξήθηκαν κατά 95 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε παρασκευάσματα τροφίμων.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία