
Εντούτοις, η Κομισιόν τόνισε ότι θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση ως και τις 10 Ιουνίου, προκειμένου τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να αντιδράσουν και να εκφέρουν τη γνώμη τους, και έπειτα θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τους ανταποδοτικούς δασμούς που θα «χτυπήσουν» ένα μικρότερο όγκο εισαγωγών από τις ΗΠΑ.
Σε σχετική της ανακοίνωση η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο να μπορέσει να βρει λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Η ΕΕ εξετάζει ακόμα το σενάριο να περιορίσει τις εξαγωγές χάλυβα και χημικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε αξία περίπου στα 4,4 δις. ευρώ. Ως παράλληλο μέτρο, η Κομισιόν σκέφτεται να καταφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ανταποδοτικών δασμών του Τραμπ, αλλά και των δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Στόχος της Κομισιόν είναι να πετύχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στη μείωση των δασμών βάσης ύψους 10% που έχει επιβάλει ο ΤραμπH ανακοίνωση της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με κατάλογο των εισαγωγών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αντιμέτρων της ΕΕ, εάν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα και στην άρση των δασμών των ΗΠΑ.
Ο κατάλογος που τέθηκε σε διαβούλευση αφορά εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων. Η Επιτροπή διεξάγει επίσης διαβουλεύσεις σχετικά με πιθανούς περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές θραυσμάτων χάλυβα και χημικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ αξίας 4,4 δισ. ευρώ. Η παρούσα διαβούλευση αποσκοπεί στην εξέταση τόσο των καθολικών δασμών των ΗΠΑ όσο και των δασμών για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν τους αδικαιολόγητους και επιζήμιους δασμούς τους, η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στην εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς και ισορροπημένης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της μερικής αναστολής των δασμών διάρκειας 90 ημερών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Η ΕΕ εξακολουθεί να προετοιμάζει πιθανά αντίμετρα για την υπεράσπιση των καταναλωτών και της βιομηχανίας της, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που αυτά δεν αποφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Μολονότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί αναγκαίο βήμα στη διαδικασία αυτή, δεν οδηγεί αυτομάτως στην έγκριση αντιμέτρων.
Παράλληλα, η ΕΕ θα κινήσει επίσης διαφορά στο πλαίσιο του ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ σχετικά με τους καθολικούς αποκαλούμενους «αμοιβαίους» δασμούς και δασμούς επί αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, υποβάλλοντας επισήμως αίτημα για διαβουλεύσεις. Είναι αδιαμφισβήτητη η άποψη της ΕΕ ότι αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του ΠΟΕ. Ως εκ τούτου, στόχος της ΕΕ είναι να επαναβεβαιώσει ότι οι διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες έχουν σημασία και δεν μπορούν να αγνοηθούν μονομερώς από κανένα μέλος του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Τέλος, η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί προσεκτικά την πιθανή εκτροπή των παγκόσμιων εξαγωγών στην αγορά της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να προκληθεί από τους δασμούς των ΗΠΑ που επιβάλλονται σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να διεξάγει διαπραγματεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους για την εξεύρεση νέων εξαγωγικών διεξόδων και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού μας. Θα συνεχίσουμε επίσης τις εν εξελίξει εργασίες για τη μείωση των φραγμών και την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Οι δασμοί έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες οικονομίες. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση αποτελεσμάτων κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν καλές συμφωνίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για όλες τις δυνατότητες και η διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα θα μας βοηθήσει να καθοδηγήσουμε σε αυτό το αναγκαίο έργο».
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή θα ενεργήσει στο πλαίσιο του κανονισμού επιβολής της ΕΕ, θεωρώντας ότι τα μέτρα των ΗΠΑ αποτελούν μέτρα διασφάλισης. Ως πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας, οποιοσδήποτε επηρεάζεται από πιθανά μέτρα επανεξισορρόπησης που εξετάζονται επί του παρόντος από την ΕΕ καλείται να υποβάλει τις απόψεις του κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, μεταξύ άλλων σχετικά με τον αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 10 Ιουνίου.
Με βάση τα συλλεχθέντα στοιχεία, η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για την έγκριση αντιμέτρων και θα διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας επιτροπολογίας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Επιτροπή έχει ως στόχο η νομική πράξη που επιβάλλει τα αντίμετρα να είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, μόλις η ΕΕ υποβάλει επίσημα το αίτημά της για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ σύντομα, τα δύο μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και δύο μήνες για να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εάν οι διαβουλεύσεις αποτύχουν, η ΕΕ θα είναι σε θέση να ζητήσει τη σύσταση ειδικής ομάδας, η οποία θα αξιολογήσει την ουσία της υπόθεσης.
Ιστορικό
Στις 2 Απριλίου, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την εισαγωγή των λεγόμενων «αμοιβαίων» δασμών, οι οποίοι για τα αγαθά της ΕΕ ορίστηκαν στο 20 %. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Οι δασμοί αυτοί ανακοινώθηκαν επιπλέον των δασμών 25 % στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και παράγωγων προϊόντων που πρότειναν οι ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου 2025.
Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν απάντησε ανακοινώνοντας την προετοιμασία των αντιμέτρων της ΕΕ κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για την άρση αυτών των δασμών.
Στις 9 Απριλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παύση 90 ημερών του ειδικού για την ΕΕ δασμού 20%, αφήνοντας σε ισχύ δασμό 10%. Σε απάντηση, στις 14 Απριλίου, η ΕΕ σταμάτησε για 90 ημέρες μια σειρά προγραμματισμένων αντιμέτρων κατά των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ, ώστε να δοθεί χώρος για διαπραγματεύσεις.
Επί του παρόντος, 379 δισ. ευρώ των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ (ή το 70 % των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ) υπόκεινται σε νέους δασμούς (συμπεριλαμβανομένων των δασμών που τέθηκαν σε παύση) από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ήδη, οι δασμοί των ΗΠΑ αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, καταπνίγουν την ανάπτυξη, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα.