BACK TO
TOP
Διεθνή

Οι πληθυσμοί ψαριών της ΕΕ ανακάμπτουν, αλλά τα βασικά είδη δυσκολεύονται

Η συνολική βιωσιμότητα της αλιείας της ΕΕ συνεχίζει να βελτιώνεται, με περισσότερα αποθέματα ψαριών να αλιεύονται σε βιώσιμα επίπεδα.

hq720_14

23
0

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει τις αλιευτικές κοινότητες, μειώνοντας τα αποθέματα ψαριών από τα οποία εξαρτώνται για την επιβίωσή τους και οδηγώντας σε οικονομική αβεβαιότητα. Συνεπώς, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του αλιευτικού τομέα και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βασικών ειδών σε όλες τις θαλάσσιες λεκάνες.

Πρόσφατη ανακοίνωση περιγράφει τους προσανατολισμούς για τις επερχόμενες προτάσεις της Επιτροπής για τις αλιευτικές ευκαιρίες για το 2026, ξεκινώντας τη διαδικασία διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι προτάσεις θα στοχεύουν στη διατήρηση των αποθεμάτων ψαριών που έχουν ήδη φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα σε αυτά τα επίπεδα, βοηθώντας παράλληλα άλλα αποθέματα να ανακάμψουν.

Πρόοδος και μείωση

Τα αποθέματα ψαριών στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό βρίσκονται κατά μέσο όρο εντός υγιών ορίων, με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση να δείχνει βελτιωμένη βιωσιμότητα. Ωστόσο, πολλά βασικά αποθέματα παραμένουν υπό πίεση, καθώς η κλιματική αλλαγή διαταράσσει ολοένα και περισσότερο την κατανομή των αποθεμάτων και τη δυναμική των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, η έλλειψη ολοκληρωμένων ρυθμίσεων κοινής χρήσης με χώρες εκτός ΕΕ για τα κοινά αποθέματα στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.

Στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, η κατάσταση των αποθεμάτων βελτιώνεται σταδιακά, με επτά αποθέματα να έχουν φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα. Ωστόσο, η θνησιμότητα λόγω αλιείας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή για άλλα βασικά αποθέματα. Και εδώ, απαιτείται συνεχής δέσμευση και προσπάθειες για να επιτραπεί σε βασικά είδη και οικοσυστήματα να ανακάμψουν πλήρως.

Η κατάσταση της Βαλτικής Θάλασσας παραμένει σημαντική ανησυχία, καθώς τα αποθέματα ιχθύων συνεχίζουν να μειώνονται λόγω διαφόρων πιέσεων. Ορισμένα αποθέματα στη Βαλτική Θάλασσα δεν αποτελούν πλέον στόχο και μπορούν να εκφορτώνονται μόνο ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των διαφόρων πιέσεων στα αποθέματα ιχθύων και τη βελτίωση των συνθηκών των οικοσυστημάτων στη Βαλτική Θάλασσα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, και πέρα από την αλιεία, ώστε να επιτραπεί η ανάκαμψη των αποθεμάτων ιχθύων.

Κοιτάζοντας μπροστά

Αρκετά τμήματα του στόλου σε μεγάλα αλιευτικά πεδία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η τελευταία ανάλυση δείχνει ότι τα τμήματα του στόλου που εξαρτώνται από αποθέματα που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο και αυξάνουν την ενεργειακή τους απόδοση τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις και να δημιουργούν υψηλότερους μισθούς για τα πληρώματά τους. Αυτό δείχνει ότι η διατήρηση των σημαντικών αποθεμάτων και η ενεργειακή απόδοση οδηγούν σε θετικές οικονομικές επιδόσεις για τον αλιευτικό στόλο της ΕΕ.

Η ενέργεια παραμένει ένα από τα σημαντικότερα κόστη για τον αλιευτικό στόλο της ΕΕ. Η Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την ενεργειακή μετάβαση στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στις αρχές του 2026.

Η Επιτροπή ξεκίνησε αξιολόγηση του κανονισμού για την κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ) για να μελετήσει την απόδοση των μέσων και των μέτρων του κατά την τελευταία δεκαετία. Η ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και των απαντήσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αξιολόγηση θα αξιολογήσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η ΚΑΠ διαμορφώνει τη σχέση της ΕΕ με χώρες εκτός ΕΕ.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, των γνωμοδοτικών συμβουλίων, του αλιευτικού κλάδου, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ενδιαφερόμενων πολιτών, ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές κατευθύνσεις των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2026 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση και με βάση τις επιστημονικές συμβουλές που παρείχε το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES), καθώς και την οικονομική ανάλυση και τις επιστημονικές συμβουλές που παρείχε η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (STECF), η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις τρεις προτάσεις της για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2026: στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική Θάλασσα και στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι προτάσεις θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πολυετών σχεδίων της ΕΕ, και θα ενσωματώσουν επίσης προσαρμογές που προκύπτουν από την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα συζητήσει τις προτάσεις της Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα για το 2026 στις συνεδριάσεις του τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία