BACK TO
TOP
Διεθνή

Δασμοί 100 δισ. σε προϊόντα ΗΠΑ η απάντηση ΕΕ αν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απαντήσει άμεσα με δασμούς ύψους 30% σε αγαθά με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 100 δισ. ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του για επιβολή αντίστοιχου συντελεστή στα προϊόντα της Γηραιάς Ηπείρου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

AA1FsoLG

24
0

Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο αντίμετρων, η ΕΕ θα συνδυάσει σε ένα πακέτο έναν ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών προϊόντων με προέλευση τις ΗΠΑ αξίας 21 δισ. ευρώ και έναν προτεινόμενο κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισ. ευρώ σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη 23 Ιουλίου εκπρόσωπος της Κομισιόν. Κατά το Bloomberg, οι δασμοί της ΕΕ θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ εντός του Αυγούστου, μόνο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα σχέδια αυτά έρχονται καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Γερμανίας, έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους απέναντι στις ΗΠΑ. Το Βερολίνο φαίνεται να είναι πρόθυμο να υποστηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του εργαλείου "κατά του εξαναγκασμού" (Anti-Coercion Instrument - ACI) της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε στo Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σημειώνεται ότι το εργαλείο ACI είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο του μπλοκ και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών πιέζει για τη χρήση του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και επί του παρόντος δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών που θα υποστηρίξουν την κίνηση. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.

«Πλησιάζουμε τώρα στην αποφασιστική φάση της διαμάχης με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη 22 Ιουλίου μετά από συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, είμαστε αντιμέτωποι με οικονομική αβεβαιότητα σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία