BACK TO
TOP
Διεθνή

Ισχυρή αβάντα στο κοτόπουλο οι υψηλές τιμές στο βόειο κρέας λέει η Rabobank

Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία πουλερικών παραμένουν ισχυρές, σύμφωνα με την RaboResearch, αλλά πιθανότατα ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξες από ό,τι το 2025.

ptinotrofia-0000

12
0

Το γεγονός ότι οι τιμές του βόειου κρέατος εξακολουθούν να είναι υψηλές παρέχει στο κοτόπουλο μια συνεχή ισχυρή θέση στην αγορά, αναφέρουν οι αναλυτές της Rabobank, τονίζοντας ωστόσο ότι η  κρίση στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση στα πορτοφόλια των καταναλωτών λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.

Οι εξαγωγές ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν κάπως από την κρίση στη Μέση Ανατολή – δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια σημαντική αγορά εξαγωγών, αλλά οι περισσότερες μπορούν να μεταφερθούν στα δυτικά λιμάνια.

Από την άποψη του κόστους παραγωγής στα σιτηρέσια, η προσφορά καλαμποκιού και σόγιας εξακολουθεί να φαίνεται καλή και, παρά την κάποια ξηρασία στις αγορές της νότιας Ευρώπης. Γενικότερα, οι προβλέψεις για την πρώιμη συγκομιδή καλαμποκιού και σιταριού φαίνονται θετικές, γεγονός που θα πρέπει να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες σχετικά χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με την Rabobank, η ευρωπαϊκή βιομηχανία πουλερικών είχε μια δυνατή χρονιά το 2025, καθώς η κατανάλωση πουλερικών αυξήθηκε ξανά κατά σχεδόν 3%, ενώ η προσφορά παρέμεινε περιορισμένη τα πρώτα τρία τρίμηνα λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στην κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη.

Σε επίπεδο παραγωγής, αυτή  ανέκαμψε σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της επέκτασης της παραγωγής κοτόπουλου στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε επίσης την παραγωγή κατά 30.000 μετρικούς τόνους, παρά το γεγονός ότι αρκετοί μεγάλοι λιανοπωλητές μετατόπισαν τις πυκνότητες εκτροφής από 36 κιλά σε 30 κιλά/μ².

Υπάρχει μια συνεχής κίνηση για τη μετατροπή των εκτροφείων γαλοπούλας και μητρικών κτηνοτροφικών μονάδων σε παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής λόγω των ιστορικά υψηλότερων κερδών στον τομέα των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.

Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση ήταν τόσο έντονη που σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη χωρητικότητα και τα πρόσφατα κρούσματα γρίπης των πτηνών, η προσφορά πουλάδων και γαλοπούλας έχει γίνει πολύ περιορισμένη, σύμφωνα με την έκθεση.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές τόσο της γαλοπούλας όσο και των αυγών επώασης έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, ενώ η διαθεσιμότητα αυγών επώασης και νεοσσών μιας ημέρας (DOC) παραμένει περιορισμένη, περιορίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου.

Υψηλές τιμές στην ΕΕ και γρίπη των πτηνών

Οι εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 3% το 2025 λόγω των σχετικά υψηλών τιμών της ΕΕ σε σύγκριση με τις παγκόσμιες τιμές και των περιορισμών στις εξαγωγές που σχετίζονται με τα πολλά κρούσματα γρίπης των πτηνών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εξαγωγές προς αφρικανικές αγορές όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπενίν, οι οποίες ήταν χαμηλές λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού της Βραζιλίας.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδίδεται πλήρως στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι εξαγωγές στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και τα επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 επέστρεψαν στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ειδικά για τις εισαγωγές κοτόπουλου από την Ταϊλάνδη και την Κίνα, οι οποίες αυξήθηκαν, ενώ η Βραζιλία μειώθηκε λόγω των περιορισμών για τη γρίπη των πτηνών.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται γρήγορη ανάκαμψη των εξαγωγών της Βραζιλίας προς την Ευρώπη.

Προοπτικές για τα πουλερικά

Η έκθεση δείχνει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της γρίπης των πτηνών τους επόμενους μήνες, καθώς η μετανάστευση των πτηνών διασχίζει την κεντρική Ευρώπη από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Ο τομέας των αυγών έχει πληγεί ιδιαίτερα πρόσφατα, σύμφωνα με την RaboResearch.

Εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων στα πουλερικά παραμείνει περιορισμένος, αναμένεται κάποια διάβρωση των τιμών.

Εάν υπάρξουν σημαντικά κρούσματα στο δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ξανά. Η έκθεση αναφέρει ότι η βιοασφάλεια θα είναι, επομένως, το κλειδί, καθώς ο κλάδος βρίσκεται ακόμη σε περίοδο υψηλού κινδύνου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία