Η σόγια αναμένεται να είναι η μόνη σημαντική καλλιέργεια ψυχανθών που θα παρουσιάσει θετική ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση για την Προώθηση των Ελαιούχων και Πρωτεϊνούχων Φυτών (UFOP).
Η συνολική παραγωγή ψυχανθών στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% σε λίγο πάνω από 7 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της μείωσης των φυτευμένων εκτάσεων. Ταυτόχρονα, οι μέσες αποδόσεις αναμένεται να παραμείνουν ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Η παραγωγή μπιζελιών προβλέπεται να μειωθεί κατά 6% σε 2,3 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα κουκιά αναμένεται να μειωθούν κατά 3% σε 1,4 εκατομμύρια τόνους. Αντίθετα, η παραγωγή γλυκού λούπινου προβλέπεται να φτάσει το ρεκόρ των 486.000 τόνων, από 417.000 τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.
Η UFOP θεωρεί αυτές τις τάσεις ως περαιτέρω απόδειξη της ανάγκης για ισχυρότερη κρατική υποστήριξη στον τομέα. Η ένωση χαιρέτισε επίσης τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τον τομέα των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών της ΕΕ έως το καλοκαίρι.
Η στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει διευρυμένους μηχανισμούς στήριξης και την εισαγωγή προτύπων ποιότητας, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές.