
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1.09%, με τον κλάδο βασικών πόρων να ηγείται των κερδών με 2,2% και το σύνολο των βασικών χρηματιστηρίων και κλάδων σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κινείται με άνοδο 1,20%.
Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,15%, με τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει κέρδη 1,16%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,41%.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,64% και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,86%.
Η θετική εκκίνηση στην Ευρώπη ακολουθεί το παγκόσμιο ανοδικό κλίμα, με βασικούς δείκτες στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού να σημειώνουν μίνι άλμα 2%, ενώ και τα futures των αμερικανικών δεικτών δείχνουν ανοδικές τάσεις, αν και πιο ήπιες.
Το "ράλι ανακούφισης" της Παρασκευής είχε ως καύσιμο την πεποίθηση των traders ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα κινηθεί λιγότερο επιθετικά του αναμενομένου στην επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η Fed προσανατολίζεται σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης (δηλ. κατά 0,75%) και όχι κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, όπως προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές.
Οι φόβοι περί επικείμενης ύφεσης έχουν κυριαρχήσει στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η επιθετική δράση της Fed - σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού - θα οδηγήσει τελικώς την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο έδειξαν εκτίναξή του στο 9,1% για τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Ιούνιο.
Εξάλλου, τη Δευτέρα άρχισε και η διαπραγμάτευση των μετοχών της Haleon στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ως ανεξάρτησης εισηγμένης εταιρείας, μετά την απόφαση των μετόχων της GSK να εγκρίνουν το spin-off του βραχίονα υγειονομικών υπηρεσιών της εταιρείας.