BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Αντίστροφη μέτρηση για είσοδο επενδυτών στις τράπεζες

Μετά το καλοκαίρι, και αφού η χώρα ανακτήσει, όπως αναμένεται, την επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται το ΤΧΣ να πατήσει το "κουμπί" της εκκίνησης της διαδικασίας αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

c18212bcb9fc4148b5016165d3e3ba05__1_

0
0
Της Βάσως Αγγελέτο

Αυτό αναφέρουν στο "Capital.gr" πηγές με γνώση των διαδικασιών, οι οποίες εξηγούν ότι το investment grade αναμένεται να αναβαθμίσει περαιτέρω την αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, συνεπώς δεν αναμένεται να προβεί η κυβέρνηση νωρίτερα σε κάποια σχετική ενέργεια. 

Το ΤΧΣ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει έως το τέλος Ιουλίου όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να είναι έτοιμο να εκκινήσει τη διαδικασία αμέσως μόλις λάβει εντολή εξέτασης επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα έχουν κατατεθεί είτε στην πολιτική ηγεσία (Μέγαρο Μαξίμου ή ΥΠΟΙΚ) είτε απευθείας στο ΤΧΣ.

Προς το παρόν, πάντως, επικρατεί "σιγή ασυρμάτου" εκ μέρους των επενδυτών, που από τον Μάρτιο έχουν σταματήσει να στέλνουν επιστολές ενδιαφέροντος στο Ταμείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας −ενδεχομένως και νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα− αναμένεται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον, ενδεχομένως μάλιστα και από την ερχόμενη εβδομάδα.

"Κλειδί" η ταχύτητα

Το "κλειδί" στη διαδικασία της υλοποίηση της στρατηγικής του ΤΧΣ είναι η ταχύτητα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η διαπραγμάτευση των μετοχών των εμπλεκόμενων τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο "τρέχει" αυτή την περίοδο διαγωνιστική διαδικασία για 45 εταιρείες συμβούλων (30 οικονομικούς και 15 νομικούς συμβούλους), προκειμένου να καταρτίσει ένα εκτενές μητρώο έγκριτων συμβούλων όπου θα απευθύνεται για την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων. Η κατάρτιση του μητρώου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου.

Πώς θα αξιολογούνται οι επενδυτικές προτάσεις

Η διαδικασία, όπως την έχει προδιαγράψει το ΤΧΣ, προβλέπει τα εξής βήματα:

1. Μόλις το ΤΧΣ λάβει εντολή αξιολόγησης μιας επενδυτικής πρότασης, θα απευθύνεται στο μητρώο των συμβούλων ζητώντας προσφορές. Οι σύμβουλοι θα έχουν περιθώριο τριών ωρών για να καταθέσουν την προσφορά τους και θα επιλέγεται ο ανάδοχος στη βάση της οικονομικότερης πρότασης.

2. Μόλις καταθέσουν την αξιολόγησή τους οι οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι, ο σύμβουλος στρατηγικής (δεύτερος σύμβουλος) θα βεβαιώνει ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι εύλογο και δίκαιο (fair).

3. Στη συνέχεια το δ.σ. του ΤΧΣ (όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με επικεφαλής τον ESM) θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση.

4. Εφόσον υπερψηφιστεί, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να πει τον "τελευταίο λόγο", παρέχοντας την τελική έγκριση.

5. Κατόπιν, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στη Φρανκφούρτη θα κληθεί να κρίνει κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια καταλληλότητας (Fit & Proper) των υποψήφιων επενδυτών εντός διαστήματος 25 ημερών.

6. Στις περισσότερες περιπτώσεις −όταν διατίθενται μερίδια κάτω του 10%− στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών, δηλαδή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου δεν διενεργούνται χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Τονίζεται ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση μπορεί, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς τα παραπάνω βήματα, να κρίνει ότι μια πρόταση δεν είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο, μπλοκάροντας την είσοδο συγκεκριμένου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

"Παράθυρο ευκαιρίας" 

Ως "παράθυρο ευκαιρίας" χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο για την προσέλκυση επενδυτών για τις τράπεζες πηγές της αγοράς, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση −υπό την ανανεωμένη της σύνθεση− θα σπεύσει να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία.

Θυμίζεται ότι το Δημόσιο κατέχει σήμερα, μέσω του ΤΧΣ, ποσοστό 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank. Η χρονική στιγμή καθώς και το μοτίβο διάθεσης των μεριδίων αυτών (ολόκληρα ή σε μικρότερα/μεγαλύτερο κομμάτια) αναμένεται να αποφασιστούν με βάση και το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το ενδιαφέρον αυτό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό η αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου που θα αξιολογηθούν από τους υποψήφιους επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής των δεδομένων των τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι η προσφορά που κατέθεσε το περυσινό φθινόπωρο για την Τράπεζα Πειραιώς το ιταλικό fund ION, προσφέροντας 1,34% ανά μετοχή − τιμή που εκείνη την εποχή ενσωμάτωνε premium 25% για τους μετόχους της τράπεζας. Πλέον, όμως, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται πάνω από τα 3 ευρώ (+107% σε ετήσια βάση), γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ενδιαφερόμενων επενδυτών ως προς τα επενδυτικά τους κίνητρα. 

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου έχουν καταγράψει σε διάστημα 12 μηνών και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τη Eurobank να κερδίζει 45%, την Εθνική 61,5% και την Alpha 52%.

Αυτό που επιβεβαιώνουν, πάντως, στο "Κ" πηγές με γνώση των διαδικασιών είναι ότι προτεραιότητα στη διαδικασία επιλογής επενδυτών αναμένεται να έχουν χρηματοπιστωτικοί όμιλοι του εξωτερικού −ιδανικά ευρωπαϊκοί−, καθώς και θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι αποδεδειγμένα σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία κ.λπ. 

Ειδικά για το ποσοστό της Eurobank, πάντως, η διοίκηση της τράπεζας έχει διατυπώσει δημοσίως το ενδιαφέρον της να το επαναγοράσει − πρόταση η οποία κατατίθεται, μάλιστα, προς έγκριση από τους μετόχους στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας στις 20 Ιουλίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι την ποιότητα των υποψήφιων επενδυτών −ως προς τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης και τη συνάφεια με τον κλάδο− δεν προτεραιοποιεί μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως αρμόδια εποπτική αρχή, αλλά και ο ESM, ο οποίος έχει τον έλεγχο του δ.σ. του ΤΧΣ και έχει ισχυρό λόγο στη διαδικασία της αποεπένδυσης. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα έσοδα από τα μερίδια που κατέχει το Δημόσιο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, είτε προέρχονται από μερίσματα (που θα ξεκινήσουν να διανέμονται το 2024) είτε από την πώλησή τους, δεν εισέρχονται στα δημόσια ταμεία, αλλά πιστώνονται απευθείας στο δημόσιο χρέος, επισπεύδοντας την αποπληρωμή του. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία