
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 460,98 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,4% στις 16.081,04 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,2% στις 7.386,70 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06% στις 7.527,26 μονάδες.
Καλύτερη η εικόνα στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να κερδίζει 0,8% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να ενισχύεται 0,5%.
Την επενδυτική ψυχολογία επιβάρυναν σήμερα τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στην Ευρωζώνη, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούνιο, ως απόρροια της επίμονης πολιτικής νομισματικής σύσφιξης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, που σκιαγραφεί μια όλο και πιο ζοφερή εικόνα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Πιο αναλυτικά, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB PMI που καταρτίζει η S&P Global υποχώρησε περαιτέρω στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,8 μονάδες που ήταν τον Μάιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού, διαμορφούμενος μάλιστα χαμηλότερα της προκαταρκτικής μέτρησης που έδειξε υποχώρηση στις 43,6 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, δύο διαφορετικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα έδειξαν περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας του κλάδου.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε τον Ιούνιο για δεύτερο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στο 46,3 από 48,4 τον Μάιο. Συνολικά, η επίδοση του μεταποιητικού κλάδου έχει επιδεινωθεί στους επτά από τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Μια διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) έδειξε ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συρρικνώθηκε τον Ιούνιο για όγδοο διαδοχικό μήνα, με τις πιέσεις να εντείνονται.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στο 46 από 46,9 τον Μάιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Πηγή:Capital.gr