BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Αδυναμία αντίδρασης στις ευρωαγορές μετά το μίνι sell-off

Παρά την ανοδική κατεύθυνση που έδειχναν τα futures πριν το άνοιγμα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν βρίσκουν "εφεδρείες" για μία θετική αντίδραση στο χτεσινό ξεπούλημα, με το κλίμα να έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω και από τη χτεσινή πτώση στις ΗΠΑ.

200322-new-york-stock-exchange-coronavirus-cs-1144a

1
0

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που έκλεισε χτες με ισχυρές απώλειες 2,4%, διευρύνει περαιτέρω την πτώση του σήμερα με -0,3% που τον οδηγεί στις 445,94 μονάδες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,27% και κινείται στις 15.476 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,25% στις 7.066 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στην Βρετανία που σημειώνει πτώση 0,5% στις 7.245 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 0,4% και υποχωρεί στις 27.443 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 9.210 μονάδες με νέες ισχυρές απώλειες 1%.

Η επενδυτική διάθεση έδειξε να επιβαρύνεται έντονα από τα αρνητικά στοιχεία των δεικτών PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, τόσο στην Ευρώπη αλλά και στην Κίνα, στην αρχή της εβδομάδας την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τη ραγδαία νομισματική σύσφιξη που τρέχουν το τελευταίο έτος.

Σε αυτό κλίμα άλλωστε, η Wall Street ολοκλήρωσε σε αρνητικό έδαφος τις συναλλαγές της χτες με απώλειες 350 μονάδες για τον Dow Jones, αφότου η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδωσε χτες ακόμα μία εντυπωσιακή επίδοση με εκτίναξη των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της χώρας (εκτός γεωργίας) κατά σχεδόν 500.000 τον Ιούνιο, αριθμό υπερδιπλάσιο από τις 220.000 που περίμενε η αγορά.

Μία εξέλιξη που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα συνεχίσει με νέες αυξήσεις επιτοκίων, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι αξιωματούχοι της, αν και οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν σήμερα και τα συνολικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Ιουνίου που δημοσιεύονται από το υπουργείο.

Κατά τα άλλα, η ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο ταξίδι της στο Πεκίνο, δηλώνοντας ότι ανησυχεί σχετικά με τους νέους ελέγχους εξαγωγών που ανακοίνωσε η Κίνα σε δύο μέταλλα ζωτικής σημασίας για κρίσιμες τεχνολογίες και τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης αντί αποσύνδεσης των αλυσίδων εφοδιασμού.

Πίσω στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ευρωτράπεζα δεν θα μείνει άπραγη εάν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί πάρουν ανοδική πορεία.

"Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε πληθωριστικούς κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε κάτι τέτοιο", δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Provence.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία