
Στη μηνιαία έκθεση της για την αγορά που έδωσε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα, η Υπηρεσία αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της ζήτησης το 2018 και το 2019 κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα.
Στην ανάλυση της η Υπηρεσία σημειώνει ότι η ζήτηση περιορίζεται από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στους καταναλωτές – ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές – καθώς και από την πιο αδύναμη όρεξη για πετρελαϊκά προϊόντα στην Κίνα εν μέσω της κλιμακούμενης εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ.
Η αναθεώρηση έρχεται καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό τεσσάρων ετών, με το Brent να ξεπερνά και το επίπεδο των 85 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές ενισχύονται σταθερά καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την υποχώρηση της παραγωγής από το Ιράν λίγο πριν την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Η IEA εκτιμά ότι οι προμήθειες από το Ιράν υποχώρησαν σε χαμηλό 2,5 ετών τον Σεπτέμβριο καθώς οι αγοραστές μειώνουν τις αγορές τους ενόψει της προθεσμίας των ΗΠΑ στις 4 Νοεμβρίου για τις κυρώσεις. Η παραγωγή πετρελαίου υποχώρησε κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση στα 3,45 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας.
Παρά την υποχώρηση της παραγωγής από το Ιράν, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ αλλά και χώρες εκτός του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, ενισχύουν την παραγωγή τους για να καλύψουν το κενό, αναφέρει η IEA.
Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο στα 32,78 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, όπου η παραγωγή σκαρφάλωσε στα 10,52 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η παραγωγή της Ρωσίας ενισχύθηκε κατά περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα σημειώνοντας ρεκόρ στα 11,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η IEA.
Οι αυξήσεις αυτές, μαζί με την ενισχυμένη παραγωγή από ΗΠΑ και Καναδά, σημαίνουν ότι η αγορά "παραμένει επαρκώς εφοδιασμένη", αναφέρει η IEA αν και επισημαίνει ότι μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το Ιράν σε συνδυασμό με την απειλή νέων διαταραχών σε Λιβύη και Βενεζουέλα μπορεί να προκαλέσουν νέες ανησυχίες στην αγορά.
Πηγή: capital.gr