Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Μακροοικονομικά

unnamed__6__2

Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανομοιογένεια. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) του Σεπτεμβρίου φανερώνει ξεκάθαρα ότι διαφορετικά πορεύεται ο κλάδος παροχής υπηρεσιών και διαφορετικά η μεταποίηση. Εκεί όπου η αύξηση των νέων κρουσμάτων και τα παρεπόμενα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του ιού επηρεάζουν τις υπηρεσίες διαπροσωπικής επικοινωνίας με τους καταναλωτές, η μεταποίηση φαίνεται πως ανακάμπτει με στέρεο και σταθερό βήμα.

ee_7

Το επόμενο βήμα που αναμένεται να λύσει  -σε μεγάλο βαθμό  - τα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την οριστικοποίηση του πακέτου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων αξίας έως 32 δις ευρώ, αναμένεται εντός εβδομάδας.

koronoios-louketo-it

Με λουκέτο κινδυνεύει 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθώς η επέλαση της πανδημίας έχει πλήξει την οικονομική τους δραστηριότητα και έχει μειώσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη πιο ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον τους για το επόμενο εξάμηνο, καθώς 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα) αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης έναντι μόλις του 10,7% που εμφανίζεται αισιόδοξο και του 26,9% που δεν περιμένει κάποια μεταβολή.

stai_3_1

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και θα δώσει «ανάσα» κυρίως στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με πολλές από αυτές να μην είδαν ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο ενίσχυση του τζίρου τους μετά και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

photo-offline-post-1

Σε νέα ανατροπή οδηγείται ο προϋπολογισμός από τον κορονοϊό, δεχόμενος ισχυρά χτυπήματα από τις τρύπες στα έσοδα και τη διόγκωση των δαπανών, με το πρωτογενές έλλειμμα να καλπάζει και να οδηγείται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σε επίπεδα άνω του 5,7% του ΑΕΠ ή πάνω από 9,5 δισ. ευρώ.

sfdsfs

Την έναρξη της δεύτερης φάσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας μέσω του οποίου θα δοθούν 3 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα αναφερόμενος στα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο έκανε λόγο για «επιτυχία δεδομένων των συνθηκών».

koronoios-ellada-aerodromio-afikseis-tourismos

Στην κυβέρνηση κατανοούν πλήρως το μέγεθος της οικονομικής ζημίας στην οικονομία λόγω της ύφεσης που προκάλεσε ο κορωνοιός και η απόφαση για καραντίνα αδρανοποιώντας την οικονομία. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η ζημία από τον τουρισμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί. Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η απώλεια στο παραγόμενο προιόν από τον τουρισμό θα προσεγγίσει το 40% του 2019 αλλά φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 25% του 2019.

deddb104ecf647fd939b77b69bcdd59c

Η πιστοποίηση συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, επομένως και με τις αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η εθνική οικονομία. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό.

2-40

Το δεύτερο κύμα πανδημίας φοβάται η αγορά και η αύξηση των κρουσμάτων στις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθιστούν τους επενδυτές επιφυλακτικούς, προσγειώνοντας τις εκτιμήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

υπουργειο-οικονομικων

Στα 3,621 δισ. ευρώ έφτασε η «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, με τη μερίδα του λέοντος ή το 1,736 δισ. ευρώ να αφορούν τον ΦΠΑ και τα 958 εκατ. ευρώ να αποτελούν την απόκλιση έναντι των στόχων από τους φόρους εισοδήματος.

unnamed__2__4

Ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει να αποστείλει τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο ήδη προετοιμάζουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2021.

xrimata-543x330

Να ρίξει άφθονες ποσότητες χρήματος στην αγορά με κάθε άμεσο και έμμεσο τρόπο θα επιδιώξει η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει την ύφεση, κυρίως κατά το 4ο και καθοριστικό τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ο συνολικός προϋπολογισμός των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –τόσο αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί όσο και των νέων που θα παρουσιαστούν από την επόμενη εβδομάδα– εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και τα 5-5,5 δισ. ευρώ.

asia_stockmarket

Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη για άλλη μία φορά ο Bert Dohmen, ιδρυτής της Dohmen Capital Research, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι επενδυτές που κατάπιαν το αφήγημα για ανάκαμψη τύπου V θα απογοητευτούν, καθώς προσεχώς θα έρθει βίαιη διόρθωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία