Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Μακροοικονομικά

download__71_

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος, λίγο πάνω από 10% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2021.

SKILAKAKIS_ελλειμμα

Yφεση γύρω στο 10% φέτος και ανάκαμψη 4,5-5% το 2021, καθώς και πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

bonds_6

Ρεκόρ σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς ο οίκος Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Βa3 από Β1 την Παρασκευή διατηρώντας σταθερό το outlook της αξιολόγησης.

download__70_

Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου για το 2021. Για το επόμενο έτος προβλέπει το 50% των εσόδων του 2019 εφόσον η υγειονομική κατάσταση εξελιχθεί καλά.

xrimatistiria-agores-dowjones-ape

Πολύ βαθιές ουλές πρόκειται να αφήσει στην οικονομία η κρίση της πανδημίας. Το πιο σοβαρό από όλα είναι η αποσάθρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, αρχής γενομένης από την παρατεταμένα υψηλή ανεργία έως το κλείσιμο των σχολείων, και ακολουθούν η φθορά της αξίας των επιχειρήσεων εξαιτίας των πτωχεύσεων, καθώς και οι πιέσεις στη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική λόγω του διογκωμένου δημόσιου χρέους. Κοινωνικές ομάδες ήδη φτωχές και ευάλωτες αναμένεται να δεχθούν το πιο δριμύ πλήγμα.

staikouras-gewrgiadis-550x367

Στα 7,9 δισ. ευρώ ανέρχεται μέχρι σήμερα η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του Κεφαλαίου Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ohe2019

Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) κατέγραψαν πτώση 49% κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ πρόκειται να μειωθούν έως και 40% για το σύνολο του έτους, εξαιτίας των φόβων για βαθιά ύφεση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

4c451fd1ce44be4bb2083e21544c60f3

Κάθετη πτώση καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Ταυτόχρονα και οι φόροι στην περιουσία κινούνται πτωτικά εξαιτίας της δυνατότητας που έδωσε το οικονομικό επιτελείο στους φορολογουμένους να πληρώσουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη του Οκτωβρίου. 

sin_2

Αναδρομικά σε πέντε ακόμα γύρους αναμένεται να λάβουν αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι μέχρι το τέλος του έτους και ενώ λήγει την ερχόμενη Πέμπτη η καταβολή μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου του 11μηνου Ιούνιος 2015-Μάϊος 2016.

602x338_cmsv2_292f1001-79ec-5f40-af96-0bfb0f93eeca-4892984

Mόλις 2, 6 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στη χώρα από τον τουρισμό στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, έναντι 13,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,89% αποτυπώνουν μία σημαντική υστέρηση στα τουριστικά έσοδα φέτος εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί σημαντικά στο οκτάμηνο το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλάγων, που διαμορφώθηκε στα 7,87 δισ. ευρώ από μόλις 1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

hermes_china

Ανέβασε ταχύτητα το ΑΕΠ της Κίνας το γ΄ τρίμηνο του 2020, καθώς έτρεξε με ρυθμό 4,9% σε ετήσια βάση, από 3,2% το β΄ τρίμηνο, ωστόσο η επίδοση αυτή ήταν χαμηλότερη από το 5,2% των εκτιμήσεων των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα, το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της χώρας.

a3802a454c58441082303e8d2d5d82ae

Δύο μελέτες που έδωσε στην δημοσιότητα στις 12 και 13 Οκτωβρίου το τμήμα μελετών και έρευνας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην Ελβετία, προβλέπουν ένα νέο κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων το 2021 με μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Οι δύο μελέτες με τίτλους "Bankruptcies, unemployment and reallocation from Covid-19” και "The outlook for business bankruptcies” επιβεβαιώνουν ότι

AP_110515030952

Χαμήλωσε τον πήχυ της ανάκαμψης για την Ελλάδα, μετά την ύφεση λόγω κορωνοϊού, το ΔΝΤ. Ετσι, «βλέπει» ύφεση 9,5% φέτος, λίγο καλύτερα έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλιο, για 10%, αλλά ανάκαμψη μόλις 4,1% το 2021, πολύ βραδύτερη σε σχέση με την πρόβλεψή του του Απριλίου για 5,1% και πιο αργή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

eu_nice

H ΕΕ κινητοποίησε από την αρχή της κρίσης πάνω από 13 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα της υλοποίησης της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία