
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αύξηση του κόστους δανεισμού, αν και δεν έχει πολλά να προχωρήσει, δήλωσε στη Le Monde το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φάμπιο Πανέτα.
Η απότομη ανοδική κίνηση του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ήταν κάπως αντιφατική, καθώς τα στοιχεία στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τους μισθούς ήταν και τα δύο καθησυχαστικά για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συμβατά με μια αργή πτωτική τάση στις πληθωριστικές πιέσεις. Η πιθανότερη αιτία πρέπει να είναι οι τοποθετήσεις των αγορών.
Νέες σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη η Wall Street στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, καθώς το σχετικά θετικό κλίμα που δημιούργησε το "σήμα” της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για πιθανή παύση των αυξήσεων, εξανεμίστηκε από τα σχόλια που έκανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Παρά την ταχεία αποκλιμάκωση που θα έχει και για τον Απρίλιο ο Δείκτης Τιμών Kαταναλωτή, κανείς δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα της Ευρώπης (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα πρέπει να είναι προσεκτικές στις κινήσεις τους καθώς συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που καλεί σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους, όπως χρηματοοικονομικό στρες και αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.
Επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των $2.000 ο χρυσός καθώς ένα διήμερο απωλειών στη Wall Street, η ανησυχία για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων και η αυξημένη αβεβαιότητα ενόψει της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη απόφασή της στις 4 Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει υποπληθωρισμός ή πληθωρισμός σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η συνολική προσφορά, αλλά και η ζήτηση προϊόντων στην κινεζική αγορά βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε ισορροπία, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν σε νομισματικό επίπεδο είναι λογικές και μετριοπαθείς, με τις προσδοκίες των καταναλωτών να είναι σταθερές για την πορεία των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων.
Νέα «γραμμή επικοινωνίας» ανοίγει επισήμως από την Τετάρτη 19 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τις διεθνείς αγορές.
Σε αναβάθμιση των προβλέψεων τους για την κινεζική οικονομία προχώρησαν οι αναλυτές της JP Morgan και της Citi, καθώς η χώρα ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, η JP Morgan αύξησε την εκτίμηση για την ανάπτυξη σε 6,4% από 6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία στοιχεία τριμήνου δείχνουν περαιτέρω ανάπτυξη στον ορίζοντα.
Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το ΔΝΤ, στη σκιά της πρόσφατης αναταραχής στις τράπεζες
Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του κύκλου της μεγαλύτερης νομισματικής σύσφιξης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες φαίνεται να έχει αρχίσει.
Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ανερχόταν στο 6% και οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρούσε στο 5,2% τον Μάρτιο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προκαλέσει μια ορισμένη ανησυχία με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Απριλίου. Προβλέπει ότι μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα περίοδος του δυσάρεστα υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού, τα επιτόκια θα επιστρέψουν κοντά στο μηδέν. Εάν το ΔΝΤ έχει κατανοήσει σωστά αυτή τη μεγάλη εικόνα, θα σαρωθεί ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζιτών.
Την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, τα οποία θα αυξάνονται σταθερά τουλάχιστον μέχρι και το 2028 και σταθερή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους χωρίς αύξηση των φόρων προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των μελών του (Fiscal Monitor).
Τα πρώτα «κακά» μηνύματα για την πορεία του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο ήρθαν από τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι δύο χώρες είδαν τον πληθωρισμό τους να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ίσως και μετά το τέλος του 2023, οδηγώντας τα ακόμα και πάνω από το 4%.
Τα μιμίδια του Διαδικτύου και οι ειδικοί συχνά επιδεικνύουν συχνά μια συγκεκριμένου τύπου "κατανόηση" του πώς λειτουργεί η οικονομία των ΗΠΑ: ότι ο τεράστιος όγκος χρημάτων είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας επί της παραγωγής και των τιμών.
Σήμα για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων 0,5% (στο 3,5%) στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Μαρτίου έστειλε με ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός φθείρει με καίριο τρόπο την ευρωπαϊκή οικονομία και πρέπει να παταχθεί.
H αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι κατά πάσα πιθανότητα κοντά στο ζενίθ της, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.