Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Μακροοικονομικά

fitchitalia

Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις προοπτικές (outlook) αρνητικές. Ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, την πολύ χαμηλή τάση αύξησης του ΑΕΠ, τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα που απορρέει από την τρέχουσα πολιτική δυναμική στη χώρα.

watsa

Σε πολύ θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του Πρεμ Γουάτσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, δείγμα, σύμφωνα με πηγές της εμπιστοσύνης που επιδεικνύει ο μεγαλομέτοχος της Eurobank στην νέα κυβέρνηση.

agrosanthismeneslebantes

Οριστικά συγκριτικά στοιχεία για το 2017, σε σχέση με το 2016 αποτυπώνονται μέσω της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. H συνολική καλλιεργούμενη γεωργική γη ανήλθε σε 32.209 στρέμματα το 2017. Το ποσοστό των βασικών ομάδων καλλιεργειών (αροτραίες, κηπευτικά, μόνιμες, αγραναπαύσεις) το 2017 σε σύγκριση με το 2016 δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή, με τις αρδευθείσες να καταγράφουν αύξηση 2,1%. Σε ό,τι αφορά μεταβολές στα στρέμματα για τα σημαντικότερα είδη καλλιέργειας, οι εκτάσεις με αρωματικά φυτά σημείωσαν άνοδο 51,3%, με βρώσιμα όσπρια αυξήθηκαν σε ποσοστό 17,7%, με κτηνοτροφικά φυτά διευρύνθηκαν κατά 16,8%, με μαλακό σιτάρι έπεσαν κατά 14,8%, με σκληρό σιτάρι μειώθηκαν κατά 13,9% το 2017 σε σχέση με το 2016. Αυτές με καρυδιές διευρύνθηκαν κατά 15,1%, εκείνες με αραβόσιτο περιορίστηκαν κατά 5,1% και με βαμβάκι αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,6%. Σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα, η παραγωγή σε ροδάκινα-νεκταρίνια διευρύνθηκε σε ποσοστό 21,2%, σε ντομάτες εμφανίζεται μειωμένη κατά 12,5%, εκείνη των πορτοκαλιών μειώθηκε κατά 9,7%, των μήλων έπεσε σε ποσοστό 9,5%, των ελιών αυξήθηκε κατά 3,0% αλλά του ελαιολάδου έπεσε κατά 5,0%.

wangshouwen

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σουγουέν προειδοποίησε την Δευτέρα 24 Ιουνίου ότι οι δασμοί που επιβάλλονται από ορισμένες χώρες εγείρουν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρόσθεσε πως η Κίνα ελπίζει ότι θα υπάρξει πρόοδος και θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

drag

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ήρθε η οργίλη αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. "Ο Μάριο Ντράγκι μόλις ανακοίνωσε ότι θα δώσει νέα ώθηση έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή το ευρώ σε σχέση με το δολάριο" έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο twitter. "Αυτό είναι άδικο και θα είναι πολύ εύκολο για την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ".

AADE

Συνεπείς απέναντι στην τήρηση των δόσεων αλλά και στις λοιπές φορολογικές τους υποχρεώσεις θα πρέπει να είναι όσοι φορολογούμενοι εντάχθηκαν ή προτίθενται να ενταχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

sxolio-agores-dow-Jones-wall-street-omologa

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραμένουν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό δεν μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια επιτυχούς πρόβλεψης της οικονομικής ανάπτυξης, σήμερα οι αγορές ομολόγων όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και διεθνώς, εκμπέμπουν ολοένα και εντονότερα σήμα για ακόμη μία ύφεση, αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού σε υποτονικά επίπεδα για μία γενιά.

31040834_2018-04-26T125226Z_1000309734_RC1270A1C950_RTRMADP_3_ECB-POLICY_2

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετέθεσε κατά ένα εξάμηνο την ημερομηνία για μία πιθανή αλλαγή στην πορεία των επιτοκίων της, ανακοινώνοντας σήμερα ότι περιμένει να διατηρηθούν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, αντί για "τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2019" όπως ανέφερε προηγουμένως.

imf_2

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει υποστηρικτική νομισματική πολιτική, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, εν αναμονή της έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, την επόμενη εβδομάδα.

bonds_4

"Μαγνήτη" συνεχίζουν να αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα για τους επενδυτές, παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν γύρω από την δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να προεξοφλούν εν όψει των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου, την αλλαγή της πορείας της οικονομίας με την πολιτική που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία, με στροφή στις επενδύσεις και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

tsakalwtos

Βροχή συστάσεων, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες (πολύ υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, πολύ μεγάλη ανεργία, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων), απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σχολιάζοντας το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες λίγο πριν από το Πάσχα. Παράλληλα, εντοπίζει τέσσερις κινδύνους εξαιτίας των παροχών Τσίπρα, υιοθετώντας τις επισημάνσεις της 3ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

vouli_9

Κατέβασε ταχύτητα η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1,3% ύστερα από ρυθμούς 1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Η καταναλωτική δαπάνη βρέθηκε υπί πέση, ενώ ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν. Ταχύτερη η αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών.

petrelaio_0

Όσο ενισχύονται οι προειδοποιήσεις περί πιθανής ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, τόσο υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας πως ο ΟΠΕΚ θα αναλάβει δράση ώστε να μην υπάρξει υπερπροσφορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

wall-street-women-fearless-girl-statue-1513119941

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street σχημάτισαν ουρά προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε επενδυτές για την κλιμακούμενη ύφεση και τα ρίσκα που συνεπάγονται την ένταση της εμπορικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

1Trakter-xwris-odigo

Όταν είχε προσπαθήσει να αποτυπώσει διάφορα πιθανά σενάρια για την εικόνα της ευρωπαϊκής γεωργίας µετά το 2050 βάσει των τεχνολογικών εξελίξεων και της διεθνούς πολιτικής σκηνής η Οµάδα Επιστηµονικών Προβλέψεων (STOA) της Κοµισιόν, ένα από αυτά ήταν η «Οικονοµική βελτιστοποίηση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία