Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Μακροοικονομικά

stournaras

Το νέο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Ελληνική οικονομία: Εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες από την κρίση της πανδημίας» στο Greek Economic Summit: Forging Ahead in Challenging Times.

ede3f12a20504f71a8a77d5b479fd23f

Αυτοκίνητα για να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να είναι εξοπλισμένοι για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, αγόρασαν οι καταναλωτές στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

ευρωπη-επιπτωσεις

H μεγάλη αύξηση του εταιρικού χρέους από το πρώτο κύμα της πανδημίας μεγαλώνει τον κίνδυνο μιας σειράς αλυσιδωτών αντιδράσεων στις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες δέχονται πρόσθετο πλήγμα από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο για να αναχαιτισθούν τα νέα κρούσματα του SARS-CoV-2.

germany-reichstag-building-500297_1920

Με ρυθμό 8,5% έτρεξε το ΑΕΠ της Γερμανίας το γ΄ τρίμηνο του 2020, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανέκαμψε μερικώς από μια άνευ προηγουμένου πτώση που προκλήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη, όπως ανέφερε σήμερα Τρίτη, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

download_41

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο σκαρφάλωσε σήμερα η τιμή του μπρεντ, καθώς οι ειδήσεις για ένα τρίτο υποσχόμενο υποψήφιο εμβολίου κατά του κορωνοϊού δημιούργησαν ελπίδες για ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το «πράσινο φως» στο Τζο Μπάιντεν για να αναλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ.   

200917193426_w17-190855staikouras18

Το διπλάσιο ποσό θα λάβουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στις από κοινού ανακοινώσεις τους σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

morgan_3

H Ελλάδα αποτελεί το κορυφαίο επενδυτικό στοίχημα σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού μετά το εμβόλιο έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, δηλώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της, όπου και τηρεί στάση overweight για τις ελληνικές μετοχές βλέποντας ισχυρό ράλι κοντά στο 30%.

images__48_

Με πολλούς μήνες αβεβαιότητας και δυσκολιών μπροστά μας το οικονομικό επιτελείο προχωρά στον πολλαπλασιασμό του ποσού που θα διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το 2021 σε σχέση με τα 2,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στο προσχέδιο.

download__71_

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος, λίγο πάνω από 10% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2021.

SKILAKAKIS_ελλειμμα

Yφεση γύρω στο 10% φέτος και ανάκαμψη 4,5-5% το 2021, καθώς και πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

bonds_6

Ρεκόρ σημειώνουν τα ελληνικά ομόλογα στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς ο οίκος Moody's προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Βa3 από Β1 την Παρασκευή διατηρώντας σταθερό το outlook της αξιολόγησης.

download__70_

Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου για το 2021. Για το επόμενο έτος προβλέπει το 50% των εσόδων του 2019 εφόσον η υγειονομική κατάσταση εξελιχθεί καλά.

xrimatistiria-agores-dowjones-ape

Πολύ βαθιές ουλές πρόκειται να αφήσει στην οικονομία η κρίση της πανδημίας. Το πιο σοβαρό από όλα είναι η αποσάθρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, αρχής γενομένης από την παρατεταμένα υψηλή ανεργία έως το κλείσιμο των σχολείων, και ακολουθούν η φθορά της αξίας των επιχειρήσεων εξαιτίας των πτωχεύσεων, καθώς και οι πιέσεις στη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική λόγω του διογκωμένου δημόσιου χρέους. Κοινωνικές ομάδες ήδη φτωχές και ευάλωτες αναμένεται να δεχθούν το πιο δριμύ πλήγμα.

staikouras-gewrgiadis-550x367

Στα 7,9 δισ. ευρώ ανέρχεται μέχρι σήμερα η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του Κεφαλαίου Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία