
Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει συν τοις άλλοις να προετοιμάσει το ανθρώπινο δυναμικό της για τον νέο κόσμο της τεχνολογίας.
Ο ίδιος μιλά για φυσιολογική επιβράδυνση -και όχι ύφεση- της παγκόσμιας οικονομίας, συνιστώντας όμως στην Ευρώπη να διασφαλίσει επαρκή δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη κρίση. Ο αυτοματισμός και η αγορά εργασίας, το μοντέλο “flexicurity” και οι ανισότητες των εισοδημάτων ως ανισότητες των ευκαιριών. Η απειλή του υπερπληθυσμού για τον πλανήτη και το καλό σενάριο με σημείο αναφοράς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοθαύμαστη δουλειά τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας πολύ σκληρά μέτρα και καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να βγει από την κρίση. Προφανώς, η χώρα δεν βγήκε από το δάσος. Υπάρχει μια ευρεία ατζέντα με πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Ωστόσο, νομίζω ότι οι θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα - με θυσίες - αρχίζουν να δείχνουν αποτελέσματα.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά. Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει, ειδικά στους διαρθρωτικούς τομείς. Πρέπει να βελτιώνει συνεχώς το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να απαλλαγεί από τα εναπομείναντα εμπόδια για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν με στόχο να ευημερήσουν. Πρέπει να επενδύσει βαθιά στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας του για τον νέο κόσμο της τεχνολογίας. Πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει το σύστημα κοινωνικής προστασίας, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι εκείνοι που είναι άνεργοι, ιδιαίτερα οι μακροχρόνιοι, έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να επανέλθουν ξανά στην αγορά εργασίας καθώς θα εμφανίζονται ευκαιρίες.
Πρέπει επίσης να σκεφτεί πώς θα αναλάβει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης στους σύγχρονους τομείς - όπως η τεχνολογία ή η εφοδιαστική αλυσίδα (αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική του λιμένα Πειραιά ως μεταφορικού κόμβου) - και να κτίσει πάνω σε αυτούς τους αναδυόμενους κόμβους ευημερίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο Δρ. Arup Banerji.