
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης των φορολογουμένων που δεν μπορούν ή δεν κατάφεραν μεσούσης της κρίσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα κινηθούν σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο θα αφορά όσους έχασαν τη ρύθμιση στην οποία ήταν ενταγμένοι εξαιτίας των προβλημάτων που τους δημιούργησε η πανδημία και το δεύτερο είναι η θέσπιση ειδική ρύθμισης για τα χρέη που δημιουργήθηκαν όχι μόνο την περίοδο του lockdown αλλά και μεταγενέστερα. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του Real fm, «για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο lockdown ισχύει ότι θα πληρωθούν τον Απρίλιο του 2021 και μάλιστα σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με 2,5% επιτόκιο. Υπάρχει πρόβλημα και το αναγνωρίζω για οφειλές που δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα της περιόδου του lockdown λόγω των ανοικτών οικονομικών επιπτώσεων. Το αξιολογούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε οι πολίτες να μη διογκώνουν τα χρέη τους και το κράτος να είναι πάντα κοντά τους».
Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:
1. Την επανένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε κάποια άλλη ρύθμιση όσων απώλεσαν τη ρύθμιση καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους. Εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να επανενταχθούν όσοι το επιθυμούν με ευνοϊκότερους ενδεχομένως όρους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Ηδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει υποβάλει αίτημα επαναρρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, με στόχο να επανέλθει η αγορά σε συνθήκες ισορροπίας.
2. Τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί την περίοδο της καραντίνας. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 12 άτοκες δόσεις το 2021 ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Σημειώνεται ότι οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ τέθηκαν σε «καραντίνα» μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο (αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων). Οι οφειλές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν σταδιακά έως τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικά, θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση από τον Μάιο του 2021 και μετά.
Ωστόσο, η μεγάλη ζημία των επιχειρήσεων και ο φόβος ένα μεγάλο τμήμα των τρεχουσών υποχρεώσεων να καταλήξουν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση και εξετάζεται πλέον η επέκταση της εξαγγελθείσας ρύθμισης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εισηγήσεις η νέα ρύθμιση να αφορά και χρέη που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια απόφαση που θα ληφθεί την τελευταία στιγμή προκειμένου οι επιχειρήσεις να μη σταματήσουν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις περιμένοντας τη νέα ρύθμιση.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Πηγή: kathimerini.gr