BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τον πρώτο λόγο διεκδικούν οι Κινέζοι για επενδύσεις στην Αφρική

Νέοι αλλά και παραδοσιακοί παίκτες στην αγορά λιπασμάτων τοποθετούνται στην Αφρική, καθώς οι αγρότες της αφρικανικής ηπείρου επιδιώκουν να τονώσουν τις καλλιέργειες τους αυξάνοντας την ετήσια κατανάλωση. Την ίδια ώρα, με πρώτη την Κίνα, και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία διερευνούν εµπορικές ευκαιρίες στην Αφρική.

6-kina-afriki

9
0

Η κατανάλωση λιπασµάτων στην Ανατολική και ∆υτική Αφρική ενδέχεται να αυξηθεί τρεις µε τέσσερις φορές τα επόµενα δέκα µε δεκαπέντε χρόνια. Μάλιστα, ρεπορτάζ του Reuters  σηµειώνει ότι «η ετήσια κατανάλωση λιπασµάτων στην Αφρική εκτιµάται ότι θα φτάσει τους 13.6 εκατοµµύρια τόνους θρεπτικών συστατικών µέχρι το 2030 από 7.6 εκατοµµύρια τόνους τώρα, στις περιοχές ταχείας ανάπτυξης της Ανατολικής και ∆υτικής Αφρικής καθώς οι αγρότες επιδιώκουν να τονώσουν τις καλλιέργειες, µετέφεραν αναλυτές της βιοµηχανίας CRU». 

Σε µια ήπειρο που παραδοσιακά έµενε πίσω σε σχέση µε άλλες περιοχές σε ό,τι αφορά τη χρήση λιπασµάτων «η κατανάλωση στην Αφρική έχει οριακά αυξηθεί από το 2010 από 25 σε 27 κιλά ανά εκτάριο καλλιεργήσιµης έκτασης και από 12.4 σε 14.9 κιλά ανά εκτάριο για τις χώρες της Αφρικής µε χαµηλό εισόδηµα».

«Η κατανάλωση λιπασµάτων στην Ανατολική και ∆υτική Αφρική ενδέχεται να αυξηθεί τρεις µε τέσσερις φορές τα επόµενα δέκα µε δεκαπέντε χρόνια» παρατήρησε ο Peter Hefferman, επικεφαλής Παγκόσµιων Λιπασµάτων και Χηµικών στους αναλυτές CRU.

Ο πλουσιότερος άνδρας της Αφρικής, Aliko Dangote κατασκευάζει ένα εργοστάσιο για λιπάσµατα 1.5 εκατοµµυρίου τόνου που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιµο το τελευταίο τρίµηνο του 2018. Η Indorama Eleme Petrochemicals Ltd, θυγατρική εταιρεία της Νιγηριανής Εταιρείας Πετρελαιοειδών, ενδιαφέρεται επίσης για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής λιπασµάτων ουρίας (urea) στους 2.8 εκατοµµύρια τόνους.

Συµπληρωµατικά στα παραπάνω, οι Financial Times φιλοξένησαν στο φύλλο τους της 25ης Σεπτεµβρίου άρθρο του David Pilling που σηµείωνε ότι µε πρώτη την Κίνα, και άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία διερευνούν εµπορικές ευκαιρίες στην Αφρική.

Μια τουρκική εταιρεία δραστηριοποιείται στον τοµέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γκάνα. Μία άλλη ανέλαβε την ολοκλήρωση νέου τερµατικού σταθµού στο διεθνές αεροδρόµιο της χώρας ενώ η µεγαλύτερη αερογέφυρα στη Γκάνα, που φέρει το όνοµα του ήρωα της ελευθερίας Kwame Nkrumah, χτίστηκε από Βραζιλιάνους.

«Με το τέλος του Ψυχρού Πολέµου, η ∆ύση σε ένα µεγάλο βαθµό αποσύρθηκε και σταµάτησε να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για την Αφρική», παρατηρεί ο Howard French, καθηγητής στη Σχολή ∆ηµοσιογραφίας του Columbia. Έτσι, µια οµάδα άλλων χωρών εδραιώνεται εµπορικά και στρατηγικά στην ήπειρο, όπου µέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν πρώην αποικιοκρατικές ευρωπαϊκές δυνάµεις και οι ΗΠΑ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Beer and Brunch

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία