BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αγώνας δρόμου για τις 374 ψήφους από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να διασφαλίσει σε λιγότερο από 24ώρες τις τουλάχιστον 374 ψήφους που απαιτούνται στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να εκλεγεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ursula_2

13
0

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο στην εκπόνηση του προγράμματός της, ώστε να ικανοποιήσει αιτήματα ευρωβουλευτών σε ζητήματα όπως η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η τήρηση του κράτους δικαίου και η κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.

Η κ. φον ντερ Λάιεν έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει, το οποίο διαθέτει 182 έδρες στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, θα χρειαστεί την ψήφο μέρους των 154 ευρωβουλευτών που αριθμούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και των 108 που εξέλεξαν οι Φιλελεύθεροι.

Οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν ήδη διαμηνύσει πως δεν θα στηρίξουν την Γερμανίδα, λόγω διαφωνιών με την ατζέντα της αλλά και ως διαμαρτυρία για το γεγονός ότι προκρίθηκε ως υποψήφια από τους ηγέτες δίχως να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να κριθεί οριακά. Εάν το Στρασβούργο απορρίψει την υποψηφιότητα τότε την Τρίτη 16 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με θεσμική κρίση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος υποψήφιος που θα χαίρει της αποδοχής των ηγετών των χωρών-μελών.

Στο σύνολό τους οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές αλλά και η σαφώς μειωμένη "φράξια" των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες, διατείνονται πως θα γυρίσουν την πλάτη στην υποψήφια διάδοχο του Γιούνκερ, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, εφόσον αυτή δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις πάνω στις προτάσεις Χόγκαν για την επερχόμενη ΚΑΠ.

Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες παίζουν ουσιαστικά αυτήν την στιγμή ένα μικροπολιτικό παιχνίδι, που φούντωσε τις προηγούμενες εβδομάδες, δοκιμάζοντας την συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες στην γερμανική κυβέρνηση, οι Πράσινοι, ζητούν περισσότερο αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στη νέα ΚΑΠ με φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

«Είστε έτοιμοι να υποστηρίξετε έναν ολοκληρωτικά αναπροσδιορισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και να απορρίψετε τις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που υποβλήθηκαν από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Hogan προκειμένου να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο μεταρρύθμισης για την παραγωγή βιολογικών, χωρίς φυτοφάρμακα, τροφίμων στην ΕΕ;»

Αυτή ήταν η ερώτηση από πλευράς της γαλλίδας ευρωβουλευτού των Πράσινων Yannick Jadot προς την Ursula von der Leyen στην ακρόαση του Κόμματος των Κομμουνιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου κατέδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη βούληση της ενισχυμένης πράσινης ομάδας της ΕΕ για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ και μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στη νέα νομοθετική περίοδο.

Η υποψήφια von der Leyen μίλησε υπέρ μιας νέας έμφασης στον πολιτικό διάλογο σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ: «Οι πολίτες δεν αναμένουν απλά μια γεωργική πολιτική, αλλά μια πολιτική τροφίμων που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων».

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία