Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ ανάγονται σε «αγροτικό ζήτημα»

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ νυν και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις και τα σχόλια εκατέρωθεν για τα φοιτητικά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ και την εμπλοκή της αστυνομίας, με τους δύο άνδρες να καταλογίζουν ο ένας στον άλλο αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα του αγροτικού χώρου.

Voridis-Araxwvitis

Μαρία Γιουρουκέλη

488
2

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων ξεκίνησε από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τομεάρχη αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη ότι «η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας». Ο πρώην υπουργός, με μια σκωπτική δήλωση θυμίζει στον κ. Βορίδη ότι «είναι Υπουργός και μάλιστα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και ο κλάδος τον οποίο τοποθετήθηκε να για υπηρετήσει, είτε του αρέσει, είτε όχι, έχει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ν’ αντιμετωπίσει.», υπενθυμίζοντας πως το ελαιόλαδο και η βρίωσιμη ελιά, περνάνε τα χειρότερα σε επίπεδο τιμών, οι έλεγχοι στο γάλα έχουν σταματήσει κλπ.

Άμεση και η αντίδραση του υπουργού Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγορεί τον προκάτοχο ότι έχει αποκοπεί από την αγροτική πραγματικότητα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να υπερασπίζεται τους μπαχαλάκηδες και την ανοχή στην ανομία.

Η δήλωση Αραχωβίτη 

Ακούσαμε σήμερα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, ο οποίος κυνικά υποδεικνύει στην Αστυνομία τη χρησιμοποίηση γκλοπ απέναντι στους φοιτητές που «δεν συνεμορφώθησαν» με την κανονικότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Θυμίζουμε στον κ. Βορίδη ότι είναι Υπουργός και μάλιστα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και ο κλάδος τον οποίο τοποθετήθηκε να για υπηρετήσει, είτε του αρέσει, είτε όχι, έχει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ν’ αντιμετωπίσει.

Το ελαιόλαδο και η βρώσιμη ελιά περνάνε τη χειρότερη κρίση τιμών των τελευταίων χρόνων, μετά την χαμηλότερη του 2012 και την υψηλότερη του 2017, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι έλεγχοι στο γάλα έχουν επίσης σταματήσει, με αποτέλεσμα γνωστές και μη εξαιρετέες κακές περιπτώσεις γαλακτοβιομηχανιών, να αποθρασύνονται και να «ασελγούν» πάνω στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Τον καλούμε λοιπόν, ν’ ασχοληθεί ουσιαστικά με τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, πριν τα αποτελέσματα γίνουν μη αναστρέψιμα. Για όλους.

Η απάντηση Βορίδη 

Προφανώς ο κ. Αραχωβίτης παρακολουθεί μόνο τις τηλεοπτικές εμφανίσεις μου και όχι το έργο του Υπουργείου. Διότι αν το έπραττε, θα γνώριζε ότι:
1.Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εγώ προσωπικά «ξεπαγώσαμε» το «παγωμένο» επί ενάμισι χρόνο πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ των Σχεδίων Βελτιώσεως.
2.Έχουμε ήδη αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλους για το οποίο μάλιστα δεχτήκαμε συγχαρητήρια από τον αρμόδιο Επίτροπο.
3.Συνήψαμε σύμβαση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων η οποία θα διασφαλίσει ρευστότητα 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων και μακράς διάρκειας δανείων στους αγρότες.
4.Καταρτίσαμε συμφωνία 170 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ομοίως εξασφαλίζει περαιτέρω ρευστότητα στους αγρότες.
5.Υπέγραψα τις συμφωνίες για την εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης και των ακτινιδίων που ανοίγουν την αχανή αγορά της Κίνας στους Έλληνες παραγωγούς και την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε επί ενάμισι χρόνο.
6.Αποφύγαμε την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο, διαμορφώνοντας ένα τεράστιο συγκριτικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες παραγωγούς και τους μεταποιητές της χώρας μας.

Και όλα τα παραπάνω σε διάστημα μικρότερο των 4 μηνών και ενώ στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει το παραμικρό.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στο γάλα ενημερώνουμε τον κ. Αραχωβίτη, ο οποίος έχει προφανώς αποκοπεί από την αγροτική πραγματικότητα πως, είναι πανταχόθεν συνομολογούμενο ότι οι έλεγχοι, ειδικά σε συγκεκριμένες πύλες εισόδου της χώρας, όχι απλώς έχουν ενταθεί αλλά για πρώτη φορά έχουν καταστεί σχεδόν καθολικοί.

Σε σχέση δε με τις αιτιάσεις του για τις τιμές του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς να του υπενθυμίσω ότι παρά τα κρατικιστικά του όνειρα ούτε επί ημερών του κατέστη δυνατό οι τιμές να ρυθμίζονται από το Υπουργείο.

Επειδή οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές θα προτείνω για μία ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στο γνώριμο γι’ αυτόν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης υπερασπιζόμενος, όπως άλλωστε έκανε πάντοτε, τους μπαχαλάκηδες και την ανοχή στην ανομία.

 

 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

14-11-2019 16:22asavas

Αν είναι αλήθεια ότι ο υπουργός κατάθεσε τροπολογία στην Βουλή αγνοώντας απόφαση του ΣτΕ , για να αποτρέψει εφαρμογή νόμου, θα έχει πολύ πλάκα μετά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.

Απάντηση

13-11-2019 22:01Ανεστης

Κύριε Βορίδη και κύριε αραχωβιτη δεν κοιτάτε τις καταγγελίες για μη εφαρμογή του νόμου στο υπουργείο σας για τις οποίες δεν κάνετε τίποτα ενώ παραβιάζεται ο νόμος.Κυριε αραχωβιτη και για σας το ίδιο ισχυει όσο ησασταν υπουργός εκτός κύριοι αν οι υφιστάμενοι δεν σας ενημερώνουν.Κυριε Βορίδη άραγε σ' αυτούς οι οποίοι ασκούνε έλεγχο και δεν τηρούν την εφαρμογή του νόμου στο υπουργείο σας και δεν συμμορφωνονται ποια είναι τα στοιχεία αναγκαιότητας?Εκτός και αν το αποκαλείτε συμμόρφωση με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία