BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αλλαγή εμπορικής πολιτικής σκέφτεται η ΕΕ για να στηρίξει μια γκουρμέ γεωργία

Όταν στο εσωτερικό παράγεις βιώσιμα αλλά μη ανταγωνιστικά και εισάγεις παράλληλα ελεύθερα «μη βιώσιμα προϊόντα» αλλά ανταγωνιστικά, τότε οι παραγωγικές δυνατότητες ατονούν και η προοδευτική στρατηγική σου αποτυγχάνει.

47_4

Πέτρος Γκόγκος

19
0

Η µεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσµου και παράλληλα ο µεγαλύτερος υπέρµαχος του παγκόσµιου ελεύθερου εµπορίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόµι και καλείται να δώσει απάντηση στο ερώτηµα: «Πώς θα µπορέσει να εξασφαλίσει ότι το βιώσιµο µοντέλο παραγωγής που σχεδιάζει για το εσωτερικό της, δεν θα µετατοπίσει και ενισχύσει τη µη βιώσιµη παραγωγική ένταση εκτός των συνόρων». Κάτι τέτοιο, εκτός από το ότι θα καθιστούσε µια τρύπα στο νερό όποιο φιλοπεριβαλλοντικό εγχείρηµα εφαρµόζεται στην ΕΕ, θα έβγαζε εκτός ανταγωνισµού την αγροτική παραγωγή του µπλοκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώσεις στελεχών της Γενικής ∆ιεύθυνσης Γεωργίας της Επιτροπής (DG AGRI) υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ από Τρίτες χώρες από εδώ και στο εξής θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερες,. Κι αυτό σε µια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους υπουργούς Γεωργίας του µπλοκ και να χρυσώσουν το χάπι στον αγροτικό κόσµο της Ευρώπης, ο οποίος σιγοβράζει τις τελευταίες εβδοµάδες, έπειτα από την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασµού της ΕΕ στον τοµέα της αγροδιατροφής, «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο». Πρόκειται για µία κίνηση που σε περίπτωση που πραγµατοποιηθεί, ίσως δώσει τα πρώτα στηρίγµατα που θα χρειαστεί η αγροτική παραγωγή στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την άλλη, αν οι τεχνοκράτες της Κοµισιόν δεν βρουν τρόπο να στηρίξουν στην αγορά τα αναβαθµισµένα και πιο ακριβά αγροτικά προϊόντα που θα προκύψουν από την εφαρµογή της πολιτικής Farm to Fork, τότε η ούτως ή άλλως επισφαλής οικονοµικά και πολιτικά επένδυση θα αποτύχει, αφήνοντας ξεκρέµαστους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ως γνωστόν, οι περιορισµοί στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας µέχρι 50% ως το 2030 και παράλληλα η µείωση της χρήσης λιπασµάτων µέχρι 20%, δεν µπορούν παρά να περιορίσουν την παραγωγικότητα των ευρωπαϊκών εκµεταλλεύσεων, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής. Οι πρώτες εκτιµήσεις από έγκυρους ανεξάρτητους οργανισµούς κάνουν λόγο για µια µείωση της παραγωγής µέχρι και 15% εφόσον οι Ευρωπαίοι αγρότες ακολουθήσουν στο ακέραιο το γράµµα του νέου πράσινου νόµου.

Το ζήτηµα το έχουν αναδείξει εδώ και καιρό διάφοροι φορείς, ακόµα και κλιµατικοί ακτιβιστές, φοβούµενοι ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος απλώς θα µετατοπιστεί σε άλλες περιοχές που θα αναλάβουν την µαζική παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την ευρωπαϊκή αγορά. Πρώτη φορά όµως συζητήθηκε επισήµως σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασµένη ∆ευτέρα, όταν Ιταλία, Γερµανία και Ισπανία ζήτησαν συγκεκριµένες εξηγήσεις από την Κοµισιόν. «Είµαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει µετατόπιση της προσφοράς» υποστήριξε ο Ισπανός, Λουίς Πλάνας. «Θα χρειαστεί να κάνουµε παγκόσµιο πρότυπο το παραγωγικό µοντέλο «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο» υποστήριξε η Γερµανίδα Γιούλια Κλόκνερ, ενώ και η εκπρόσωπος της Ιταλίας ζήτησε εξηγήσεις για το σχέδιο της Κοµισιόν να αποτρέψει έναν εξοστρακισµό των Ευρωπαίων αγροτών από τις αγορές.

Στελέχη της DG AGRI λένε πως η ΕΕ θα κρατήσει στο ελάχιστο τις εισαγωγές, ωστόσο δεν έχει διατυπωθεί ακόµα µια ικανή επιχειρηµατολογία αναφορικά µε τον τρόπο που θα επιτύχει κάτι τέτοιο χωρίς να αντιµετωπίσει καταγγελίες στα όργανα του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και αντίποινα από τους εµπορικούς της εταίρους, που µπορεί να θεωρήσουν  ως µονοµερείς αντιεµπορικές κινήσεις τους περιβαλλοντικούς δασµούς και τις πράσινες ποσοστώσεις. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία