Η κινητοποίηση των διεπαγγελματικών κρέατος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρήκε τελικά τοίχο στο Στρασβούργο, όπου την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Ευρωβουλή αποφάσισε με την ψήφο της (379 κατά, 284 υπέρ) να μην απαγορεύσει τη χρήση σχετικών με το κρέας ονομασίες προϊόντων που παρασκευάζονται με φυτικά υποκατάστατα, όπως είναι τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα χορτοφάγων.
Εκεί όμως που η Ευρωβουλή έκανε πίσω, είναι στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού με 386 ψήφους υπέρ και 290 κατά, αποφάσισε να επιβάλει ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς στην χρήση ονομασιών σχετικών με τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία φυτικών προϊόντων, όπως το «γάλα σόγιας», ή το «βήγκαν τυρί».
Το πράσινο «μπλοκ» της Ευρώπης έδειξε υπέρμετρο ενθουσιασμό με «την ήττα της βιομηχανία κρέατος», αλλά δεν δίστασαν να καταδικάσουν την επιλογή των νομοθετών του Ευρωκοινοβουλίου για την έγκριση της τροποποίησης που αφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Είναι αξιολύπητο το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν θα έρθει καν σε αντίθεση με τους λομπίστες της βιομηχανικής τύπου γεωργίας σχετικά με αυτό», ανέφερε ο επικεφαλής της αγροτικής πολιτικής της Greenpeace, Μάρκο Κοντιέρο.
«Οι ψήφοι δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερα λαχανικά και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα για χάρη της υγείας τους και του περιβάλλοντος και θα συνεχίσουν να αποκαλούν φυτικά προϊόντα ως γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι και τυρί» υποστήριξε ο ίδιος.
Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο στη χάραξη πολιτικής και εξακολουθούν να υπόκεινται σε τελική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες δεν έχουν συμπεριλάβει ακόμα στη νομοθεσία τους σχετική ρύθμιση.
27-05-2021 10:34Δώρα Βαβούλα
Γιατί άραγε,... να συμβεί αυτό με τα γαλακτοκομικά προϊόντα?
Απάντηση