Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με όρους αγοράς η στροφή στα βιολογικά λέει το αγροτικό λόμπι της ΕΕ

Να καθορίσει η αγορά το μέγεθος ανάπτυξης της παραγωγής βιολογικών προϊόντων αγροδιατροφής επιδιώκει το αγροτοσυνδικαλιστικό όργανο της ΕΕ Copa Cogeca, που έρχεται να τοποθετηθεί σχετικά σε μια προσπάθεια ανάσχεσης των φιλοδοξιών της Κομισιόν.

nicomekl_dairy_farm_1_2

162
0

Οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης της βιολογικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπαγορεύουν ότι μέχρι το 2030 από το 8,5% της συνολικής αγροτικής έκτασης του μπλοκ, θα φτάσει το 15 με 18%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης αυτοί διαμορφώνονται σε συνάρτηση με τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων από τις αγορές, ωστόσο δεν είναι αρκετά έντονοι ώστε να ανεβάσουν το ποσοστό αυτό στο 25% που θέτει ως στόχο η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

Οι Copa - Cogeca επιδιώκουν μια προσέγγιση με γνώμονα την αγορά, καθώς θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια υγιής ανάπτυξη για τον κλάδο. «Η διασφάλιση της αποδοτικότητας της αγοράς βιολογικής γεωργίας, η εξασφάλιση των απαραίτητων επενδύσεων και ένα δίκαιο μερίδιο των αγροτών σε κάθε ευρώ που ξοδεύουν οι καταναλωτές για βιολογικά προϊόντα θα ήταν ζωτικής σημασίας» σχολιάζει σχετική ανακοίνωση του λόμπι.

Μια άλλη σημαντική πτυχή που περιγράφεται στο σχέδιο δράσης που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν, είναι η ενίσχυση των εισροών ζωικής διατροφής σύμφωνα με τους οργανικούς κανόνες. 

Όσον αφορά τις εισροές, οι βιοκαλλιεργητές πρέπει να αντιμετωπίσουν παράσιτα και συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναφέρει το λόμπι συνεχίζοντας: "Χωρίς τα κατάλληλα αμυντικά όργανα, θα είναι αδύνατο να συλλέξουμε καλά και υγιή προϊόντα. Με το αυξανόμενο μερίδιο των βιολογικών, η εξάπλωση ασθενειών και ζιζανίων θα απαιτηθεί ακόμη πιο ακριβή παρακολούθηση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους βιολογικούς αγρότες να έχουν πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό σύνολο προϊόντων για την προστασία των καλλιεργειών".

Η Copa και η Cogeca επιδιώκουν να υποστηρίξουν το έργο της Επιτροπής για την περαιτέρω ανάπτυξη πολιτικών και ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί της ΕΕ διαθέτουν ένα κατάλληλο σύνολο μέσων που θα χρησιμοποιηθούν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία