BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σε έντονους τόνους οι συναντήσεις Δένδια στην Άγκυρα

Κανείς στην Αθήνα δεν είχε ιδιαίτερες βλέψεις για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

dendias-cavusoglu-ankara-april-2021-2-scaled

76
0

Η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το κρεσέντο προκλητικότητας των τελευταίων 24ωρων είχε εκμηδενίσει τις προσδοκίες. Ούτε η απροσδόκητη, εκτός προγράμματος και πρωτοκόλλου, πρόσκληση του Τούρκου προέδρου προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ, είχε αλλάξει το κλίμα. Με λίγα λόγια, είχε καταστεί σαφές ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εξελισσόταν εξαρχής σε ολισθηρό έδαφος. Εξ ου, και η ξεκάθαρη εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου: σε περίπτωση πρόκλησης, θα απαντήσεις!

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το δημόσιο πινγκ πονγκ -η αλήθεια είναι ότι περισσότερο έμοιαζε με τελικό τένις του Γουίμπλεντον- ήταν αναμενόμενο μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου και μάλιστα στη συνέντευξη τύπου.

Ο Νίκος Δένδιας σκόραρε εκτός έδρας! Δίνοντας δημόσιες, ξεκάθαρες, ψύχραιμες απαντήσεις και ξεδιπλώνοντας τόσο τις πάγιες ελληνικές θέσεις, όσο και αποκαλύπτοντας τις ξεκάθαρες επεκτατικές διαθέσεις της γείτονος τίναξε στον αέρα τους στόχους που είχε θέσει η Άγκυρα για την επίσκεψη αυτή. Η αμηχανία και τα ψήγματα από σοκ στο πρόσωπο του συνήθως στωικού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι μόλις είχαν φάει γκολ.

Η ατάκα του Τσαβούσογλου περί ιδιωτικότητας (αυτά τα λέμε ιδιωτικά), αλλά και η προσπάθεια των Τούρκων διπλωματών να εμποδίσουν τη δευτερολογία του Έλληνα υπουργού, απλά μαρτυρούσε περισσότερο τη δεινή θέση του. Ο Νίκος Δένδιας, όμως, φαίνεται ότι είχε προηγουμένως προκληθεί τόσο από τον Τσαβούσογλου, όσο κυρίως από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν. Και προς έκπληξή τους, απάντησε. Δημοσίως. Ρίχνοντάς τους στη σέντρα και αποφεύγοντας έτσι δεξιοτεχνικά να μετατραπεί σε πιόνι του Ερντογάν.

Ούτε η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να μην αναγνωρίσει δημοσίως την πεφωτισμένη διπλωματική στιγμή του Δένδια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, «στην οποία ορθώς προέβη» ο κ. Δένδιας«δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση στην Άγκυρα, καθώς και για τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε μια σειρά σχετικών θεμάτων. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δήλωσε ότι η στάση του υπουργού Εξωτερικών ήταν αυτονόητη, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι τουλάχιστον μία μεγάλη πτέρυγα της Κουμουνδούρου μόνο αυτονόητες δεν θεωρεί τις θέσεις που εξέφρασε ο Δένδιας.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η συνάντηση αυτή «δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας»

, καθώς «ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών». Υπογραμμίζει επίσης ότι το «παζάρι» αναβαθμίζεται και «προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις».

Η Ελληνική Λύση τονίζει μεταξύ άλλων ότι την ώρα που ο Έλληνας υπουργός, «με ύφος απολογητικό» απαντούσε στις τουρκικές διεκδικήσεις, «χωρίς να προβάλλει ούτε μία ελληνική διεκδίκηση», η Τουρκία παραβίαζε «για άλλη μια φορά την εθνική μας κυριαρχία, βγάζοντας επιδεικτικά το Barbaros, συνοδεία πολεμικών, στην καρδιά του Αιγαίου».

Τρία ερωτηματικά θέτει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την κοινή συνέντευξη Δένδια - Τσαβούσογλου περιμένοντας επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά: Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ' ίδιαν συναντήσεις;».

Η ασυνήθιστη αυτή συνέντευξη τύπου δεν πέρασε απαρατήρητη από το Διεθνή Τύπο, ο οποίος έκανε λόγο «για σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών». Το Reuters δημοσίευσε τηλεγράφημα για το επεισόδιο μεταξύ των δύο υπουργών με τίτλο: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συγκρούεται με Τούρκο ομόλογό του σε συνέντευξη Τύπου».

Με τίτλο: «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη τύπου» κάλυψε το επεισόδιο το ΑλΤζαζίραΙταλικός, Γαλλικά και Γερμανικά μίντια κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. To France24 σχολιάζει: «Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια είχαν ως φαινομενικό στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους μετά από ένα χρόνο περίπλοκων διαφορών».

Τα ελληνικά σόσιαλ μίντια πάντως πήραν φωτιά αμέσως μετά τη συνέντευξη. Χρήστες του twitter και του Facebook έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή». Με σχόλια του τύπου «6-0 Δένδιας Τσαβούσογλου» και «Τούρκο τον έκανε τον Τσαβούσογλου» και «τον ξεμπρόστιασε» επικρότησαν τη στάση του Δένδια. Θυμήθηκαν, μάλιστα, και την ψυχραιμία, αλλά και γενναιότητα που επέδειξε λίγα χρόνια νωρίτερα με το γνωστό επεισόδιο με την Χρυσή Αυγή.

Πηγή: ert.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία