Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η συνάντηση Τσαβούσογλου

Σχεδόν έξι εβδομάδες από το…επεισοδιακό και σε απευθείας μετάδοση από την Άγκυρα μπρα ντε φερ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που είχε ως…σπίθα τις ανιστόρητες αναφορές Τσαβούσογλου περί "τουρκικής" μειονότητας, ο επικεφαλής της διπλωματίας της γείτονος βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να έχει γύρο συναντήσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.

397684cac5dacd28560cfaf918a37ed1_XL

30
0

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, αλλά και με υπαρκτή την καχυποψία περί των προθέσεων της Τουρκίας, η Αθήνα προετοιμάστηκε εντατικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την άφιξη του κ. Τσαβούσογλου στη χώρα μας, με την προσοχή να στρέφεται στα τετ α τετ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο πήχης των προσδοκιών κινείται σε…ρηχά νερά, καθώς οι διαφορές παραμένουν, τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική πρωτεύουσα ενισχύει τις συμμαχίες της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως παράγοντας σταθερότητας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

Η συγκρατημένη ελπίδα, πάντως, για μία σχετική αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών και για ένα καλοκαίρι ηπιότερο από αυτό του 2020, όταν και η Άγκυρα…είχε δεθεί στο άρμα των προκλήσεων, παραμένει. Άλλωστε, δεν απέχουμε παρά ελάχιστες εβδομάδες από τη Σύνοδο Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και την επανεξέταση της τουρκικής συμπεριφοράς και αυτό το γνωρίζει καλά η ηγεσία της γείτονος, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη και με εσωτερικές αναταράξεις.   

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο μετά τις δέκα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να τεθούν οι βάσεις για ένα…ραντεβού κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το "παράθυρο" που θα μπορούσε να ανοίξει έχει ως χρονικό ορόσημο την 14η Ιουνίου.

Όταν στις Βρυξέλλες και με φυσική παρουσία των ηγετών θα λάβει χώρα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. "Θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει, γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα", είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στις 22 Απριλίου. Ο ίδιος φρόντισε, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, να επαναλάβει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, θέτοντας και το πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων της Αθήνας. Ελληνικές θέσεις, οι οποίες στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας.  "Η θέση μας είναι κρυστάλλινη Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά. Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Και αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

"Αυτή είναι και η λογική της προσέγγισης που αποφασίσαμε. Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο μία αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μία άρρητη αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης...", πρόσθεσε, με τις αναφορές του να περιλαμβάνουν ακόμα ένα ζήτημα που αναμένεται ότι θα απασχολήσει τις σημερινές συζητήσεις. Και αυτό είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. "Εκφράζουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες-μετανάστες, άντρες, γυναίκες, παιδιά και τους κάνουν στην ουσία πιόνια σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αυτές οι πρακτικές δε μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές...", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Η ατζέντα των συζητήσεων Δένδια-Τσαβούσογλου

Αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα λάβουν χώρα οι επίσημες συνομιλίες Δένδια-Τσαβούσογλου και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ νωρίς το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο, χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει στον ομόλογό του μία σειρά από ζητήματα. Όπως, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το casus belli που έχει θέσει η τουρκική εθνοσυνέλευση στην περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια και η οικονομική συνεργασία.

Με ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή αναμένουν στην κυβέρνηση τα ζητήματα που θα θέσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά και την πεντάωρη παραμονή του στη Θράκη και τις διαφορετικές αναρτήσεις από την Κομοτηνή, με αναφορές σε "τουρκική" μειονότητα, οι οποίες προκάλεσαν την, σε υψηλούς τόνους, απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. "Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. "Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης, την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει", σημείωσε. Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί απτή απόδειξη ότι άπασες οι τουρκικές προκλήσεις θα απαντώνται.

 Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία