BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ κώδικας δεοντολογίας τροφίμων της Ευρώπης

Ενεργοποίησε τον Κώδικα Δεοντολογίας στη βιομηχανία τροφίμων η Κομισιόν, φιλοδοξώντας ότι με τον τρόπο αυτό διαμορφώνει ένα σύστημα ανταγωνισμού μεταξύ εταιρειών που θα «αλλάξει το παιχνίδι» όσον αφορά την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας. Μάλιστα, τον κώδικα αυτόν οι επικεφαλής της Κομισιόν σκοπεύουν να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στο τέλος του έτους.

BarillaPastaLine_Lead

64
0

Την πρώτη ημέρα εκκίνησης του Κώδικα, την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουλίου, τον υπέγραψαν 65 φορείς, μεταξύ των οποίων 14 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων, 26 βιομηχανίες τροφίμων και 24 ενώσεις. Ενδεικτικά τον κώδικα που περιλαμβάνει δεσμεύσεις όπως η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, η καλή μεταχείριση των ζώων, η μείωση της χρήσης ζάχαρης και άλλων πρακτικών προς την κατεύθυνση που υπαγορεύουν περιβαλλοντικές ανησυχίες και λογικές ευζωίας, υπογράφεται από εταιρείες όπως η Yara, η Syngenta, η ADM, η Barilla, η Unilever, η Mondelez και άλλες πολυεθνικές του τροφίμου, όπως επίσης οι οργανώσεις Copa-Cogeca και Coceral (ολόκληρη η λίστα με τους προσυπογράφοντες τον κώδικα διαθέσιμη εδώ).  Αποτελούν πλέον «πρωτοπόρες επιχειρήσεις και ενώσεις» όπως αναφέρει η Κομισιόν στην επίσημη ανακοίνωσή της.

 Ο κώδικας δεοντολογίας για υπεύθυνες πρακτικές στον τομέα των επιχειρήσεων τροφίμων και της εμπορίας, αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

 Αφορά σε ένα ουσιαστικό μέρος των προσπαθειών που καταβάλλει η ΕΕ προκειμένου να αυξηθούν οι διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές επιλογές υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων που συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού  αποτυπώματος.

 Καταρτίστηκε σε συνεργασία με ενώσεις και εταιρείες της ΕΕ, με την ενεργό συμμετοχή και συμβολή άλλων ενδιαφερόμενων μερών, όπως διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ, συνδικαλιστικών οργανώσεων και εμπορικών ενώσεων, και από κοινού με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενώσεις και οι εταιρείες του τομέα των τροφίμων που υπογράφουν τον κώδικα δεσμεύονται να επιταχύνουν τη συμβολή τους σε μια βιώσιμη μετάβαση. Με τις δεσμεύσεις τους, προσυπογράφουν τους στόχους που καθορίζονται στον κώδικα και ενθαρρύνουν τη συστράτευση παρεμφερών εταιρειών.

 Ο κώδικας προβλέπει δύο επίπεδα δεσμεύσεων:

 Για τις επιχειρήσεις και εταιρείες: πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να πρωτοστατούν να αναλαμβάνουν φιλόδοξες δεσμεύσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα. Το πλαίσιο αυτό καλύπτει ευρύ φάσμα τομέων, από την καλή μεταχείριση των ζώων και τη μείωση της ζάχαρης έως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλήρες φάσμα προϊόντων αυτών των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες θα αναφέρουν την πρόοδό τους υποβάλλοντας, σε ετήσια βάση, περίληψη της έκθεσής τους για τη βιωσιμότητα.

 Για τις ενώσεις της ΕΕ: σύνολο επτά στόχων, καθένας με τους επιμέρους στόχους και τις ενδεικτικές δράσεις του. Αφορούν δράσεις που προωθούν τη στροφή προς υγιείς και βιώσιμες καταναλωτικές συμπεριφορές. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων, το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες εστίασης στη βιωσιμότητα και να βελτιωθεί η βιωσιμότητα των αξιακών αλυσίδων τροφίμων όσον αφορά τους πρωτογενείς παραγωγούς και άλλους παράγοντες της αλυσίδας. Οι ενώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν σε ετήσια βάση εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

 Η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει τον κώδικα στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων εντός του τρέχοντος έτους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία