Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το πλάνο για την επάρκεια τροφίμων των υπουργών Γεωργίας του μπλοκ στην ΕΕ

Σχέδιο προστασίας του συστήματος εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ από μελλοντικές απειλές ενέκριναν οι ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας, κατά την διήμερη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 12 και 13 Δεκεμβρίου που θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη διακίνηση αγροτικών προϊόντων καθώς και την διεκπεραίωση των παραγωγικών διαδικασιών χωρίς κολλήματα.

0ffc1c27-3891-47df-a9e5-52ceaa036827

109
0

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια, που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή ως μέρος της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», θα βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητήματα υγείας φυτών και ζώων και ελλείψεις σε βασικές εισροές, όπως τα λιπάσματα και η ενέργεια.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και εστίασαν στην πρόταση της Επιτροπής για την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία για τελευταία φορά από τον Σλοβένο Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Jože Podgoršek, εστίασε επίσης στην προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων για την κοινή αγροτική πολιτική.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο χαιρετίζει το προτεινόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας του μελλοντικού συστήματος τροφίμων της Ευρώπης έναντι πιθανών κινδύνων. Ενώ οι υφιστάμενοι μηχανισμοί κατάφεραν να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας, οι υπουργοί συμφωνούν ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τον κοροναϊό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές καταστροφές.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη τονίζουν τη σημασία της εσωτερικής αγοράς και υποστηρίζουν ότι η διασυνοριακή κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα πρέπει να διατηρηθεί σε περίπτωση κρίσης. Επιπλέον, υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την επίβλεψη του επιπέδου ετοιμότητας της Ευρώπης για απειλές κατά της επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι υπουργοί αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των υφιστάμενων εργαλείων για την αντιμετώπιση θεμάτων επισιτιστικής ασφάλειας, αντί να επικαλύπτονται με αυτά, και να σεβαστούν τις εθνικές αρμοδιότητες σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.

«Αυτά τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση των κρατών μελών να διαφυλάξουν τον εφοδιασμό τροφίμων της Ευρώπης έναντι πιθανών απειλών. Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η απάντησή μας σε μελλοντικές κρίσεις συντονίζεται σε επίπεδο ΕΕ και επιτρέπει τη συνεχή διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών διασυνοριακά», δήλωσε σχετικά ο Jože Podgoršek, υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία