BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στη Μάλτα ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9

Έχοντας ολοκληρώσει, πριν ένα εικοσιτετράωρο, τον πρώτο κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων, στη μετά ΔΕΘ περίοδο, σε…σκηνικό υπουργικού συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα, προκειμένου να δώσει το "παρών" στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.

kyriakosmitsotakis-11

68
0

Με ατζέντα που θα δίνει έμφαση σε κομβικά ζητήματα της εποχής, που απαιτούν κοινές απαντήσεις από τις Βρυξέλλες, όπως, για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις του, αναμένεται ότι θα...διευρύνει τη βεντάλια των ελληνικών προτάσεων, όπως αυτές ήρθαν στο προσκήνιο μέσα από την πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκεί όπου ανέδειξε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Η ατζέντα

Το "ραντεβού" της MED9 λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αλλά και μία ανάσα πριν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα. Βασικά σημεία συζήτησης των εννέα ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου θα είναι:

- Το Μεταναστευτικό, με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και την εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

- Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσογείου.

- Η διεύρυνση.

Κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες στη Μάλτα, υπενθυμίζουν ότι αυτήν τη διάσταση των δίδυμων κρίσεων (της κλιματικής και της μεταναστευτικής) στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος, είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Από το βήμα της, ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναδείξει το γεγονός ότι αυτό που απαιτείται είναι μία συνολική, στρατηγική απάντηση από την πλευρά της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία θα αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Άλλωστε, αμέσως μετά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με την ηγεσία των Βρυξελλών, οι οποίες ήτα  εστιασμένες στο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Κύπρου ζητώντας:

- Δράσεις εκτός μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

- Εφαρμογή ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με κατάλληλους πόρους.

"Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής", ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επιστολή του, καλώντας τους ομολόγους του της MED9 σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει ακόμη ένα βασικό δομικό στοιχείο των συνομιλιών στη Μάλτα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το βασικό στοιχείο μίας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στις εργασίες, αναμένεται να σημειώσει ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, ενώ θα σταθεί και πάλι στην ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, για την ελληνική πρωτεύουσα έμφαση πρέπει να δοθεί:

-Στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης.

-Στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές.

-Στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε κοινή γραμμή για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, οι σχέσεις των δυο πρωτευουσών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών και Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα προτάξουν στο τετ α τετ τους τις διμερείς σχέσεις,  περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα επικείμενα ευρωπαϊκά συμβούλια. 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία