BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Ουκρανικό αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα φέρνοντας στο τραπέζι ένα ειρηνευτικό σχέδιο που "θα μπορούσε να αρέσει" στον Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνει σε σημερινή του ανάλυση το CNN.

τραμπ_2_2

123
0

Με τον διορισμό του Κιθ Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου, ο Τραμπ επέλεξε "ένα πολύ συγκεκριμένο" σχέδιο για το ακανθώδες ζήτημα το οποίο ο ίδιος υποσχέθηκε να λύσει με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Κέλογκ δίνει έμφαση στην κατάπαυση του πυρός και στο "πάγωμα" της γραμμής του μετώπου έτσι ώστε οι δύο πλευρές να αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  

Προτείνει, παράλληλα, τη μείωση της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ και την προϋπόθεση ότι η μελλοντική βοήθεια προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις, με εγγυήσεις ασφαλείας που θα αντικαταστήσουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και αρχική χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα αρθούν σε αντάλλαγμα μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, διατηρώντας παράλληλα τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας μέσω της διπλωματίας. Παραδέχεται ότι "αυτό θα απαιτούσε μια μελλοντική διπλωματική "τομή", η οποία πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν από την αποχώρηση του Πούτιν από το αξίωμα".

Παράλληλα, προτείνει τη θέσπιση εισφοράς στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας με στόχο να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η προσέγγιση του Κέλογκ ασκεί κριτική στον χειρισμό της σύγκρουσης από την κυβέρνηση του Τζο Μπαίντεν. Ο Κέλογκ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν βοηθήσει νωρίτερα το Κίεβο με πιο ισχυρή στρατιωτική βοήθεια. Λέει επίσης ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί περισσότερα όπλα πριν από τη ρωσική εισβολή και αμέσως μετά.

Μικρότερη εμπλοκή 

Το σχέδιο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν σε άλλη σύγκρουση και ότι τα δικά τους αποθέματα όπλων έχουν υποστεί ζημιά από τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Επισημαίνει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανασταλεί επ' αόριστον, "με αντάλλαγμα μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας".

Το σχέδιο αναφέρει επίσης ότι η επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και η διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων θα πρέπει να γίνει "επίσημη πολιτική των ΗΠΑ".

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η μελλοντική αμερικανική βοήθεια -που πιθανότατα θα δοθεί ως δάνειο- θα εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, και οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν το Κίεβο στον βαθμό που μπορεί να αμυνθεί και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική προέλαση πριν και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία. 

Το CNN επισημαίνει, ωστόσο, ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πρόταση αυτή και εκφράζει την ανησυχία ότι ένας τέτοιος συμβιβασμός μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, αλλά αντίθετα να διασπάσει την ενότητα και την υποστήριξη της Δύσης, επιτρέποντας τελικά στον Ρώσο πρόεδρο να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους.

"Το σχέδιο αποδέχεται την κόπωση της Δύσης", σχολιάζει το μέσο.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία