BACK TO
TOP
Τράπεζες

Δύσκολη χρονιά για τη χώρα, δεν αλλάζει τα σχέδια της η Εurobank

«Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη οικονομικά και δημοσιονομικά για τη χώρα, με ιδιαίτερες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα. Όμως, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μας δεν αλλάζει, με βασικό άξονα την επέκταση των εργασιών, εντός και εκτός Ελλάδος, και ταυτόχρονη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό», ανέφερε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλός της Εurobank, Φωκίων Καραβίας στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Eurobank Holdings A.E.

metoxi_eurobank

67
0

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, στους στόχους της Eurobank αλλά και στα επιτεύγματά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, με έμφαση όμως στην ολοκλήρωση σε μέγιστο βαθμό του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της.

«Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος αλλά ξεκάθαρος. Θέλουμε τα θεμελιώδη μεγέθη της Eurobank να ευθυγραμμισθούν με αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών. Θέλουμε η τράπεζα να γίνει πιο σύγχρονη, πιο καινοτόμα και να καταστεί, μεταξύ των άλλων, όπου δραστηριοποιείται η πρώτη ψηφιακή τράπεζα. Στηρίζουμε την ανάπτυξη, θα αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη δημιουργία αξίας για εσάς τους μετόχους. Στόχος μας είναι η ενίσχυση, παρά την ανακοπή που προκαλεί η πανδημία, της κερδοφορίας», τόνισε ο CEO της τράπεζας, απευθυνόμενος στους μετόχους πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας, τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, ωστόσο ανέφερε πως «θα είναι μια δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά για τη χώρα». Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας τόνισε: «Δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης».

Πρόσθεσε, όμως, πως παρά τις βραχυπρόθεσμες ανατροπές που φέρνει η πανδημία, ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της Eurobank δεν αλλάζει. Εξάλλου, όπως είπε, η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία το σχέδιο μείωσης των NPEs, με τον δείκτη να βρίσκεται πλέον στο 15,6%, γεγονός που αποδεικνύει ότι «προσεγγίζουμε τα θεμελιώδη μεγέθη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει τον δρόμο για τις επενδύσεις. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι άμεσες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τράπεζα αλλά και το σύνολο του τραπεζικού συστήματος είναι, σύμφωνα με τον κ. Καραβία:

- Η άμεση δανειοδότηση και υποστήριξη των πελατών της τράπεζας. Όπως τόνισε, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 θα ισχύσουν τα μορατόρια πληρωμών. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανέφερε ότι η Eurobank στο τέλος του 2020 θα δανειοδοτήσει με επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ τις ενήμερες επιχειρήσεις. Ήδη, το 1ο 6μηνο του έτους έχει αυξήσει τα δάνειά της κατά 1 δισ. ευρώ με ίδιους πόρους. Επίσης, όπως τόνισε, έχει εγκρίνει εκταμιεύσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοσίας και «η ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες». Είμαστε έτοιμοι, τόνισε, να ξεκινήσουμε άμεσα και τον δεύτερο κύκλο χρηματοδότησης του Εγγυοδοτικού Ταμείου.

- Η συνετή διαχείριση με στόχο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

- Η προώθηση και χρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι «πρωταγωνίστρια σε μεγάλα έργα πνοής, με χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ για το έργο του Ελληνικού, με χρηματοδότηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, είναι σύμβουλος της ΔEH και συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του επιπλέον ποσοστού του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών».

 

Λεζάντα φωτογραφίας: Από αριστερά προς δεξιά διακρίνονται οι κ.κ.:

Γεώργιος Λέκκας, Δικηγόρος, Γενική Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών

Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

Γεώργιος Χρυσικός, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος

Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

Αγγελική Καρδαρά, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου

 

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κου Φωκίωνα Καραβία

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κου Γεωργίου Ζανιά

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία