BACK TO
TOP
Τράπεζες

H xαλαρή νομισματική πολιτική ανεβάζει στα ύψη τον χρυσό

Την εκτίμησή της ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να κινηθεί άμεσα υψηλότερα, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, εκφράζει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση.

showthumb_3

11
0

Όπως σημειώνει, το πολύτιμο μέταλλο είναι πιθανό να βρεθεί στα 2.100 δολάρια αυτό το τρίμηνο και στα 2.300 δολάρια η ουγκιά στους επόμενους 6-12 μήνες, με τις πιθανότητες για ακόμη υψηλότερα επίπεδα και τα 2.500 δολάρια να είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι τιμές του χρυσού έχουν οδηγηθεί από τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών οι οποίες και έχουν οδηγήσει σε αρνητικά πραγματικά επιτόκια διεθνώς. Η τρέχουσα bull market του χρυσού είναι το αποτέλεσμα μιας συμβολής πολλών παραγόντων σε συνδυασμό με ένα γενικότερα θετικό μομέντουμ των επενδυτών προς τα πολύτιμα μέταλλα το τελευταίο διάστημα.

Ο συνεχιζόμενος ανοδικός κύκλος του χρυσού καθοδηγείται εκτός από τη χαλάρωση της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, και από τις καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Τα χαμηλά επιτόκια και οι αρνητικές πραγματικές αποδόσεις έχουν μειώσει το κόστος ευκαιρίας για την κατοχή ενός asset που δεν έχει κουπόνι, όπως ο χρυσός, όπως εξηγεί η Citi.

Επίσης, παρά τη μικρή πιστωτική επέκταση που προκαλείται από τη χαλάρωση της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, το μικροοικονομικό μέτωπο δίνει ενδείξεις υποτονικών προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί σύμφωνα με την Citi έναν παράγοντα ο οποίος αναμένεται να διατηρήσει το ράλι του χρυσού.

Την ίδια στιγμή, τα πρόσφατα ρεκόρ εισροών επενδυτών στα ETFs χρυσού αντικατοπτρίζουν το κυνήγι για περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλή καταφύγια, εν μέσω αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την υγεία, την οικονομική δραστηριότητα, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το πολιτικό σκηνικό, προσθέτει η Citi.

Ο χρυσός παραμένει μια καλή αντιστάθμιση κινδύνου κατά τη διάρκεια γενικευμένων κρίσεων και περιόδων αναταραχής στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, κάτι που κρατά το ράλι του πολύτιμου μετάλλου και αναμένεται να το ενισχύσει το επόμενο διάστημα, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι οποίες και αποτελούν γεωπολιτικό κίνδυνο για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που διατηρεί τη λάμψη του χρυσού είναι το γεγονός ότι ο φόβος είναι πλέον έντονος τόσο στις αναπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την έλευση ενός δεύτερου κύματος της COVID-19 σε αρκετές οικονομίες.

 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία