BACK TO
TOP
Τράπεζες

Βέτο στον προϋπολογισμό 2021-2027 της ΕΕ από Ουγγαρία-Πολωνία

Επιβεβαιώνεται η εμπλοκή στην έγκριση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου) και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

European-Commission_

1
0

Οπως αναμενόταν, δύο κράτη-μέλη –η Ουγγαρία και η Πολωνία– δεν έδωσαν χθες τη συγκατάθεσή τους σε δύο θέματα όπου απαιτείται ομοφωνία: στον τελικό συμβιβασμό για το ΠΔΠ και στην τροποποιημένη απόφαση περί Ιδίων Πόρων, που είναι αναγκαία για να δανειστεί η Επιτροπή τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για να λειτουργήσει το ΠΔΠ.ΕντολήΟ Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβατς, δήλωσε χθες το πρωί ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στην Ε.Ε. θα συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση των ομολόγων του στις Βρυξέλλες (COREPER II) με μία «πολύ συγκεκριμένη εντολή». Ερωτώμενος αν αυτό σημαίνει ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην απόφαση περί Ιδίων Πόρων, ο κ. Κόβατς απάντησε: «Το συμπέρασμά σας είναι ακριβές». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Μιχάλ Βόιτσικ, μίλησε για «κρίσιμη στιγμή» στην ιστορία της χώρας του, τονίζοντας: «Πόσο αξίζει η εθνική κυριαρχία; Ενα δισεκατομμύριο, μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια, μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ; Για εμάς είναι ανεκτίμητη».

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν ξεκινήσει διαδικασίες βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για παραβίαση των «θεμελιωδών αξιών» της Ε.Ε. Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 14.30 ώρα Βρυξελλών, οι δύο χώρες έκαναν πράξη τις απειλές τους. Ο λόγος είναι η διαφωνία τους με τον συμβιβασμό μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μηχανισμό διασύνδεσης των κοινοτικών πόρων με τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου. Με ανάρτησή του στο Twitter, αφού γνωστοποιήθηκε το βέτο, ο κ. Κόβατς έγραψε ότι «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε στην παρούσα μορφή του» τον μηχανισμό, καθώς αντιτίθεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε στο μεσημεριανό briefing ότι το βέτο στην απόφαση Ιδίων Πόρων επηρεάζει την ενεργοποίηση όχι μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΠΔΠ. Σχολιάζοντας την εξέλιξη πριν από τη συνεδρίαση της COREPER II, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε ότι «βρισκόμαστε ξανά σε κρίση» και θα πρέπει να εμπλακούν εκ νέου στη διαπραγμάτευση η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις» στην εκταμίευση των πόρων εξαιτίας της νέας εμπλοκής, προειδοποίησε η ίδια πηγή.  Το ζήτημα του κράτους δικαίου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ήταν το τελευταίο που επιλύθηκε –πλην όμως με μία αρκετά αμφίσημη διατύπωση– στην τετραήμερη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου.Ενεργοποίηση

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου με το Κοινοβούλιο επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση του μηχανισμού για ζητήματα υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ (κάτι στο οποίο επέμεναν οι ευρωβουλευτές). Οι δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θεωρούν τον μηχανισμό εργαλείο ανάμειξης της Ε.Ε. σε εσωτερικές τους υποθέσεις.

Δεύτερο κύμα ύφεσης σε Ε.Ε.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η συνεπακόλουθη νέα αναστολή της εγκυμονούν τον κίνδυνο να βυθιστεί σε νέα ύφεση η οικονομία της Ευρωζώνης. Οι προβλέψεις είναι ήδη δυσοίωνες και για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με την Bundesbank να προειδοποιεί πως η Γερμανία ίσως γνωρίσει τη στασιμότητα ή ακόμη και νέα ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του έτους. 
Οπως τονίζει η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας, στο εσωτερικό της χώρας οι περιορισμοί δεν είναι τόσο καθολικοί όσο την άνοιξη. Πλήττουν, άλλωστε, τον τομέα των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των μπαρ που δεν είναι τόσο κρίσιμοι για τη γερμανική οικονομία. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι το δεύτερο κύμα πλήττει καίρια άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με αποτέλεσμα να μειώνεται πολύ η ζήτηση για γερμανικές εξαγωγές. Σύμφωνα, πάντως, με την Bundesbank, το πλήγμα θα είναι μικρότερο από εκείνο του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου. 

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υπογραμμίζει ότι θα είναι σημαντικός ο ρόλος «μιας σταθεροποιητικής δημοσιονομικής πολιτικής» για το επόμενο έτος και υπογραμμίζει πως η γερμανική  κυβέρνηση «έχει μεγάλα περιθώρια να επεκτείνει σημαντικά την πολιτική σταθεροποίησης». Εξάλλου, η ΕΚΤ έχει εκφράσει διά στόματος της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, την πρόθεση να προχωρήσει σε νέο γύρο στήριξης της Ευρωζώνης για να αποτρέψει μια δεύτερη ύφεση επεκτείνοντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Με τη δήλωση αυτή της κ. Λαγκάρντ τα spreads των ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία