BACK TO
TOP
Τράπεζες

Κεφαλοχώρια δίχως τράπεζα, ο αντίκτυπος της ψηφιακής μετάβασης

Ισχυρό πλήγµα, µε σαφή οικονοµικό και κοινωνικό αντίκτυπο, συνιστά για πολλές περιοχές της χώρας το κλείσιµο ιστορικών καταστηµάτων στο οποίο προβαίνουν αυτές τις µέρες οι µεγάλες τράπεζες.

10-11_36

Γιάννης Πανάγος

20
0

Μια επιλογή στο πλαίσιο του εξορθολογισµού, όπως λέγεται, των δαπανών και της προσαρµογής του δικτύου στα νέα τεχνολογικά δεδοµένα.

Το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως στα λεγόµενα κεφαλοχώρια της περιφέρειας κι έχει να κάνει µε την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν λάβει το τελευταίο διάστηµα οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες προχωρούν στο κλείσιµο 53 και 41 καταστηµάτων αντίστοιχα. Το µεγαλύτερο µέρος αυτού του δικτύου αφορά σε καταστήµατα εγκατεστηµένα σε επαρχιακές πόλεις και κωµοπόλεις, πολλά εκ των οποίων έχουν συνδέσει το όνοµά τους µε την αγροτική ανάπτυξη και την κοινωνική ευηµερία στις αντίστοιχες περιοχές.

Η διακοπή που διευκολύνεται, όπως είναι φυσικό, από τις δυνατότητες τις οποίες παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και κυρίως τα ΑΤΜs και το e-banking, ενδεχοµένως να µην λαµβάνει επαρκώς υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτών των περιοχών, αλλά και τη δυσκολία προσαρµογής των τοπικών κοινωνιών στα νέα δεδοµένα. Το πρόβληµα γίνεται µεγαλύτερο για το πελατολόγιο µεγάλης ηλικίας και τις ευαίσθητες κοινωνικές οµάδες, κατηγορίες οι οποίες, είναι πολύ δύσκολο να εξοικειωθούν µε τα νέα τεχνολογικά δεδοµένα, αρνούνται πεισµατικά να αλλάξουν τις συνήθειές τους, ενώ δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα καταστήµατα των µεγάλων πόλεων.

Να αναφερθεί εδώ ότι το µεγάλο πρόβληµα, ειδικά για την επαρχία, εντοπίζεται στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία συµπεριέλαβε πριν από λίγα χρόνια στο δίκτυό της τα καταστήµατα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ και η Εθνική, ως η παλαιότερη τράπεζα στη χώρα, διατηρούσε σε πολλές κωµοπόλεις το δικό της ευρύ δίκτυο. Μικρότερο είναι το πρόβληµα µε την Eurobank και την Alpha, οι οποίες, εξ αρχής, λόγω του πιο «αστικού» τους χαρακτήρα δεν είχαν επεκταθεί τόσο στην περιφέρεια, εποµένως η αναδιάρθρωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ροδόπολη Σερρών, Βεργίνα ∆ράµας, Πολύκαστρο, ∆εσκάτη Γρεβενών, Θεσπρωτικό, Παρακάλαµο, Άβδηρα, Ξυλαγανή, Συκούριο, Ματαράγκα, Βόνιτσα, Λευκίµµη, είναι ορισµένα από τα σηµεία που θα «πονέσουν» ιδιαίτερα από τις ανακατατάξεις που έχει ήδη σε εφαρµογή η Τράπεζα Πειραιώς.

Κόνιτσα, Βόνιτσα, Αµύνταιο, Παλαµάς Καρδίτσας, είναι τα σηµεία που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες µετά τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης του δικτύου που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Κοντά σ' αυτά υπάρχουν και περιοχές που εξυπηρετούσαν κινητά συνεργεία, τα οποία επίσης διακόπτουν τη λειτουργία τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία