Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τράπεζες

Προσωρινή παύση ή 10η αύξηση επιτοκίων θα αποφασίσει η ΕΚΤ

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μία ακόμα φορά προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο δεν είναι σίγουροι εάν αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

a4cc2c04b00c3ebfd41fb9943c1da48a_2023-09-06T104742Z_139038102_RC2YUZ92AG2G_RTRMADP_5_ECB-POLICY-1

40
0

Ερευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι σε αυτούς που αναμένουν τη 10η διαδοχική αύξηση επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη και σε εκείνους που επιθυμούν μια προσωρινή παύση πριν το βασικό επιτόκιο φτάσει το «ταβάνι» του 4% τον Οκτώβριο. Παράλληλα, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει τον Δεκέμβριο ότι το κόστος δανεισμού έχει κορυφωθεί. Επίσης, αναμένουν μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ συνολικά για το 2024 προβλέπουν τρεις επιτοκιακές μειώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν τις αποκλίνουσες απόψεις στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς πλησιάζει προς το τέλος της η πιο επιθετική νομισματική σύσφιγξη στην ιστορία της ΕΚΤ. Οι απόψεις απέχουν κατά πολύ μεταξύ τους, από τον Πέτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας, ο οποίος θα ήθελε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα για να είναι βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πράγματι στον στόχο του 2%, μέχρι τον Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ο οποίος ανησυχεί για τις συνέπειες της υπερβολικής περιοριστικής πολιτικής, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία κλυδωνίζεται.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Fed, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Η ΕΚΤ πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας αύξησης με προοπτική παύσης ή μιας παύσης με προοπτική αύξησης – δεν είναι μια εύκολη απόφαση», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING. «Μια παύση θα ήταν η καλύτερη λύση. Ωστόσο, καθώς μια παύση ενέχει επί του παρόντος υψηλό κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη διακοπή του κύκλου σύσφιγξης, τα γεράκια της ΕΚΤ πιθανώς θα πιέσουν για μια τελευταία αύξηση», πρόσθεσε.

Οι προσδοκίες των οικονομολόγων δεν διαφέρουν υπερβολικά από τα στοιχήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι traders τιμολογούν 40% την πιθανότητα για ανοδική κίνηση την επόμενη εβδομάδα και βλέπουν 70% πιθανότητα να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία